kaos u americi / Novinare na prosvjedima u SAD-u tuku i privode, Trump likuje zbog napada na CNN: 'Kakva ironija'

Novinari su u više američkih gradova bili na meti napada policije i prosvjednika koji su ih tukli, uhićivali i pucali u njih

31.5.2020.
22:25
VOYO logo

 Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija.

"Sjedinjene Države će (pokret) Antifa uvrstiti u skupinu terorističkih organizacija", napisao je Trump na Twitteru nakon što je ovih dana optuživao taj pokret i druge "ekstremiste" za nerede tijekom prosvjeda zbog ubojstva 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda, za što su odgovorni policajci bijelci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik je u nizu objava na Twitteru čestitao redarstvenim snagama na tome što su u subotu navečer u Minneapolisu uspjeli uspostaviti kontrolu u gradu.

"Anarhisti pod vodstvom 'Antife' brzo su svladani. Gradonačelnik je to trebao učiniti već prve večeri pa ne bi bilo nikakvog problema", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjerao je na Jacoba Freyja, demokratskog gradonačelnika tog velikog grada na sjeveru zemlje, odakle su se proširili prosvjedi nakon kobnog uhićenja 46-godišnjeg Georgea Floyda, čija je strašna snimka obišla svijet.

Policajac Derek Chauvin, bijelac, koji na snimci više od 8 minuta koljenom pritišće Floydov vrat, uhićen je u petak i optužen za "ubojstvo iz nehata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa William Barr rekao je u priopćenju da je FBI zadužen da pronađe organizatore nereda.

"Nasilni neredi koje su organizirali i vodili 'Antifa' i slične skupine (...) je unutarnji terorizam i tako će mu se i pristupati", istaknuo je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS U SAD-U /

Amerikanci gnjevni zbog ubojstva Georga Floyda: Trump prijeti, a prosvjedi su sve nasilniji

Image
KAOS U SAD-U /

Amerikanci gnjevni zbog ubojstva Georga Floyda: Trump prijeti, a prosvjedi su sve nasilniji

Novinari na meti napada na prosvjedima u SAD-u

Novinari su u više američkih gradova bili meta policije i prosvjednika koji su ih tukli, uhićivali i pucali u njih na prosvjedima koji se šire ovih dana zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Mediji su najčešće prenosili snimku na kojoj policija privodi novinara CNN-a Omara Jimeneza u lisicama u izravnom prijenosu u Minneapolisu u petak ujutro. Novinar je pušten nakon sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u SAD-u se dogodilo još nekoliko izgreda, napose u Louisvilleu, u Kentuckyju, gdje je interventni policajac ispalio suzavac na ekipu mjesne televizije koja ga je snimala.

"Pucaju na mene!", povikala je Kaitlin Rust koja radi za mrežu WAVE 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Minneapolisu je novinarka Linda Tirado pogođena u lice gumenim metkom zbog čega više ne vidi na jedno oko.

"(Mjesne) Vlasti moraju narediti redarstvenim snagama da ne napadaju novinare", upozorio je u subotu navečer američki Odbor za zaštitu novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijske djelatnike napadaju i prosvjednici pa su tako u Pittsburghu fotografa Iana Smitha pretukli prije nego što su se umiješali drugi sudionici prosvjeda.

U Atlanti je sjedište informativne mreže CNN-a u petak napala skupina više desetaka ljudi koji su u dvoranu u kojoj je bila policija bacili zvučnu bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu ujutro prosvjednici su nasrnuli na novinara Fox Newsa koji je bio ispred Bijele kuće i koji je pokušao pobjeći prije nego što ih je policija rastjerala.

"Ako sudjelujete u prosvjedima, činite ono što vam se čini ispravno, ali nas ne ometajte u našem javnom poslu", apeliralo je u subotu Novinarsko društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump je retvitao poruku u kojoj je napisao: "Ironija sudbine, sjedište CNN-a napali su prosvjednici koje je (mreža) opisala kao fine i dobre. Ajme."

Otkako je izabran  Trump redovito napada medije koje optužuje da iskrivljuju istinu pa i objavljuju lažne vijesti kako bi mu naštetili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više puta ih je nazvao "narodnim neprijateljima", a posebno se voli obrušiti na CNN.

George Floyd, umro je u ponedjeljak u Minneapolisu nakon što mu je policajac prilikom uhićenja koljenom pritiskao vrat, a snimka uhićenja u kojem je ubijen pokrenula je val bijesa i nasilja protiv policijske brutalnosti u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo