Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zabrinuti?

NR Kini se u 2021. natalitet strmoglavio rekordno nisko kako nije još od osnutka 1949. i kraja građanskog rat...

Prošle godine kineske su vlasti dodatno proširile politiku kako bi parovima omogućile da imaju troje djece

Image
Foto: AP Images
Hina/ 17.1.2022. u 10:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stopa nataliteta u Kini je prošle godine pala na rekordno nisku razinu, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, dok analitičari upozoravaju da bi starenje brže od očekivanog moglo produbiti zabrinutost za gospodarski rast.

Peking se bori s nadolazećom demografskom krizom jer se suočava s brzim starenjem radne snage, usporavanjem gospodarstva i najslabijim rastom stanovništva u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Stopa nataliteta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva pala je na 7,52 rođenih na 1000 ljudi, prema podacima Nacionalnog ureda za statistiku, u odnosu na 8,52 u 2020. Brojke su najniže od početka evidencije 1949. godine, kada je osnovana komunistička Kina, prema podacima NBS-a.

To je također najniža brojka zabilježena u podacima kineskoga godišnjeg Statističkog godišnjaka - godišnjoj procjeni gospodarstva zemlje - iz 1978. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako su dužnosnici 2016. ublažili nacionalnu politiku jednog djeteta – dopuštajući parovima da imaju dvoje djece i ublažavajući neke od najstrožih svjetskih propisa o planiranju obitelji - promjene nisu uspjele dovesti do baby booma.

Prošle godine kineske su vlasti dodatno proširile politiku kako bi parovima omogućile da imaju troje djece. No, 2021. godine zemlja je zabilježila 10,62 milijuna rođenih, prema službenim podacima, čime je broj stanovnika porastao na 1,41 milijardu.

Stopa prirodnog priraštaja stanovništva pala je na 0,34 na 1000 stanovnika, s ranijih 1,45.

"Demografski izazov je dobro poznat, ali brzina starenja stanovništva očito je brža od očekivane", rekao je Zhiwei Zhang, glavni ekonomist u tvrtki Pinpoint Asset Management. "To također upućuje da se potencijalni rast Kine vjerojatno usporava brže nego što se očekivalo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prošle godine, rezultati popisa koji se provodi jednom u desetljeću pokazali su da je stanovništvo Kine raslo najsporijom stopom od 1960-ih.

Kao razlozi manjeg broja beba navode se viši troškovi života i kulturološki pomak, s ljudima koji su sada navikli na manje obitelji.

Politiku jednog djeteta uveo je najviši čelnik Deng Xiaoping 1980. kako bi zaustavio rast stanovništva i promicao gospodarski razvoj, s iznimkama za ruralne obitelji čije je prvorođeno dijete bilo žensko i za etničke manjine.

Hina/ 17.1.2022. u 10:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču