RTL DOSJE / Nuklearnom prijetnjom probudio je strah Zapada: Na što je sve spreman čovjek opsjednut spajanjem ruskog svijeta?

Nakon obraćanja naciji - dio Rusa je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegli odlazak u rat. Uz djelomičnu mobilizaciju 300 tisuća ljudi, Putin je zaprijetio nuklearnim oružjem

25.9.2022.
21:45
VOYO logo

Blefer ili čovjek koji je spreman na sve. Vladimir Putin se 20 godina uspješno održava na vlasti, a sada stjeran u kut ne popušta.

Specijalna vojna operacija kako je nazvao invaziju Ukrajine, za njega je rat protiv Zapada. A taj rat - druga armija svijeta na terenu gubi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve dok je predsjednik Putin na vlasti Rusija neće priznati poraz ma što god se dogodi na terenu. Ali ono što se dogodi na terenu, a to su ruski gubici i ono što se dogodi u ruskom društvu moglo bi dovesti do odlaska Putina s vlasti", kazao je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Pukotine su se već pojavile. Vjerni mu čečenski vođa Kadirov, odbio je njegov zahtjev za djelomičnom mobilizacijom u Čečeniji. Na ruske ulice izašao je narod, jedni bježe iz zemlje, drugi prosvjeduju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLATKO CVRTILA /

Stručnjak za geopolitiku: 'Putinova nuklearna prijetnja? Da iskoristi takvo oružje ugrozio bi i svoju vojsku'

Image
VLATKO CVRTILA /

Stručnjak za geopolitiku: 'Putinova nuklearna prijetnja? Da iskoristi takvo oružje ugrozio bi i svoju vojsku'

Sve je to još nedovoljno. Putinu je od početka rata potpora rasla do 80 posto. Kada je prije sedam mjeseci pokrenuo priznavanje proruskih republika u Ukrajini, pred njim je mucao i šef obavještajne službe Sergej Jevgenijevič Nariškin.

Opsjednut Ukrajinom

Putin, bivši agent KGB-a, koji nikada nije prežalio raspad SSSR-a, pokazao je koliko je bijesan i opsjednut Ukrajinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamišljeni blitzkrieg nije išao po planu. Poput generala, Putin je i sam donosio vojne i taktičke odluke. Rusko povlačenje oko Kijeva za njega je bila gesta dobre volje, a zacrtani cijeli Donbas još nema. Veliki poraz kod Harkiva tek je pregrupiranje snaga. Jer Putin prezire neuspjeh. I tu se nije promijenio.

"Meni djeluje vrlo kontrolirano i da on upravlja svojim imidžem, ali da mu je primarno važno ta unutarnja javnost, građani Rusije i oni kojima se primarno obraća", kazala je Nikolina Borčić, stručnjakinja za političku komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo potpuna kontrola koju traži, oko njega je zadnjih mjeseci izostala. Na koncertu na kojem se slavila aneksija Krima, njegov govor je naprasno prekinut, a najviše se govorilo o Putinovoj jakni od navodno 15 tisuća eura.

Dan pobjede trebao je biti demonstracije moći i vojne snage, uz Putinu poklon iz Ukrajine osvajanje Mariupolja. No epska obrana Azovstala i tu je pomrsila planove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deka kojom je pokrio koljena ponovno je potaknula pitanje njegova zdravlja. Spekulacije da je teško bolestan, da mu se tresu noge, ruke, da se zbog toga grčevito držao za stol, da ima rak štitnjače, sve je to otklonio šef CIA-e tvrdnjom da nema dokaza da je Putin bolestan.

Na nametnute sankcije zapada Putin je uzvraćao energetskim ratom, i taktikom zavadi pa vladaj u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo isporučivati ništa izvan okvira ugovora, nećemo raditi ništa što nam se nameće. Ostat ćete zamrznuti kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci", kazao je Putin početkom rujna.

I u prvom obraćanju naciji u veljači i sada u zadnjem- jedno nikada ne propušta a to su nuklearne prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadnjem govoru mi je bio hladniji i autoritarniji no dosad. Onaj trenutak kad je rekao to nije blef, je bio trenutak kada sam rekla uh. Tako da ne bih rekla da se u govoru vidi slabost", kazala je Borčić.

Oslabljeni Putin je opasniji Putin

Nuklearno oružje od veljače je stavio u stanje visoke pripravnosti. A čime raspolaže ubrzo je pokazao lansiranjem sto tona teške interkontinentalne balističke rakete SARMAT, još zvane Sotona 2, dvije tisuće puta jače od atomske bombe u Hirošimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te njegove prijetnje, još više su mu približile najvećeg neprijatelja NATO- čije članice postaju i ruske susjede Švedska i Finska. Putin pak sebe uspoređuje sa slavnim ruskim carem Petrom Velikim - s istim ciljem - širenjem ruskog teritorija.

"Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko. Očigledno je i na nama da vratimo ono što je rusko i ojačamo zemlju", kazao je Putin ranije ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to može samo snažan vođa kakvim sebe smatra Putin. Taj njegov mačo pogled na svijet koji je uvijek gajio, izazvao je rat, smatrali su svjetski lideri koji su ga otvoreno ismijavali.

Putina se pak rijetko moglo vidjeti izvan Rusije. Osim po bivšim sovjetskim republikama, posjetio je Iran. Lider kojeg su nekada svi čekali pa i papa, sada je morao čekati one rijetke koji su se s njim susretali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i prijateljske zemlje odbijale su Putinov rat, a veliki saveznici poput kazahstanskog predsjednika, zbog Ukrajine mu okreće leđa.

Oslabljeni Putin je i opasniji Putin. Pitanje je samo koliko daleko je spreman ići, i koliko će mu to njegov narod i svijet dozvoliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojom zadnjom odlukom gospodar Kremlja u smrt će odvesti tisuće svojih sunarodnjaka. Dok se oni spremaju za Ukrajinu, Putin, je kako tvrdi jedan izvor iz Kremlja, otišao na odmor u rezidenciju na jezeru Valdaj.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo