RAK, PARKINSON... / O Putinovoj bolesti nagađa se mjesecima. Direkt se raspitao jesu li to samo glasine ili istina

Najdalje su otišli britanski tabloidi. Pišu da je Putin možda već i mrtav, da ga mijenjaju dvojnici

31.5.2022.
8:00
VOYO logo

Je li Vladimir Putin bolestan? O tome se nagađa već mjesecima, ali još glasnije otkad je jedan bivši ruski špijun ispričao da ima rak i da mu se stanje brzo pogoršava. Svjetski mediji analiziraju njegovo grčevito držanje za stol i ruku koja se trese, spominje se Parkinsonova bolest, leukemija i navodna nedavna operacija kojoj se podvrgnuo. Sve je to počelo ići na živce Rusima - pa je Sergej Lavrov osjetio potrebu demantirati da je Putin bolestan. Jesu li to glasine ili istina? Raspitala se Marina Brcković.

Putin ima rak, Putin ima Parkinsonovu bolest. Vrište svjetski portali i pitaju se je li ruski predsjednik teško bolestan i koliko mu je još vremena preostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke mu ne idu u prilog. U stolici se vrpolji i nekontrolirano trese nogu. Desnu ruku skriva ili se pak njome grčevito drži za stol. U licu je natečen, a na vojnoj paradi pokriven dekicom. Nagađanja o bolesti, ipak su samo to - nagađanja, jer službene potvrde da je Putin zaista bolestan nema.

Image
bivši špijun /

Tko je Vladimir Putin? Čovjek zbog kojeg cijeli svijet strepi od nuklearnog rata

Image
bivši špijun /

Tko je Vladimir Putin? Čovjek zbog kojeg cijeli svijet strepi od nuklearnog rata

"Teško da se može doći do njegovog zdravstvenog kartona. Ovo kako sjedi, vrti nogom, rukama. Može ukazivati na nekakvu bol, a možda mu je jednostavno dosadno, žuri mu se, nervozan je. U Moskvi se špekulira, još i prije ovog rata da ga se botoksira", kaže Vlado Vurušić, novinar Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasine svojim izjavama potpiruju i bivši obavještajci. Neimenovani agent FSB-a je za britanski Mirror rekao da Putin ima teški oblik raka, da gubi vid i da mu je ostalo još tri godine života. Jedan ruski oligarh prezicira da boluje od "raka krvi", a Telegram kanal blizak Kremlju da je prije dva tjedna uspješno operiran i da je pod stalnim nadzorom liječnika.

"Prije par godina Putina nije bilo jedno vrijeme u javnosti prilično dugo. Tad se i najviše počelo govoriti da je ukočen, da ne može hodati i tako. Kao ljubimac borilačkih sportova, ima problema s kičmom. I to se zna i ti neki potezi, evo držanje grčevito za stol može biti zapravo od tih bolova u kičmi", dodaje Vurušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo bolovi, Putin je od kašlja jedva dolazio do riječi. No, da je s njegovim zdravljem sve u redu tvrdi njegova desna ruka Sergej Lavrov.

"Ne mislim da razumni i razboriti ljudi mogu kod predsjednika vidjeti bilo kakve znakove bolesti ili uzimanja lijekova. Možete ga vidjeti na ekranima te čitati i slušati njegove govore. Neka širenje takvih glasina bude na savjesti onih koji to čine", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ovakvih prizora u javnosti više nema. Jer do prije nekoliko godina Putin je planinario, ali i ronio i lovio 20-ak kilograma teške štuke. Ali, iako se više ne kupa u ledenom jezeru niti gol jaše konja neki misle da glasine o bolesti stižu od njega samog.

"Sami pustite neku vijest da je onda demantirate kako bi ismijali protivnika ili tako. Što manje o nekome nešto znate, a ruski političari i vođe uvijek izazivaju taj interes, onda broj špekulacija raste", kaže Vurušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najdalje su otišli britanski tabloidi. Pišu da je Putin možda već i mrtav, da ga mijenjaju dvojnici i da su snimke na kojima ga vidimo unaprijed snimljene. A on danas nikad življi održao sastanak Vijeća sigurnosti.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo