'Oni su među nama' / O trojici Hrvata s liste 'EU Most Wanted' i drugim kriminalcima razgovarali smo s voditeljicom nadležnog odjela MUP-a

Na novoj “EU Most Wanted” listi su 62 kriminalaca i bjegunaca, Ljuljana Rucner pružila nam je uvid u to o kakvim je ljudima riječ

3.12.2021.
20:00
VOYO logo

Neki od najtraženijih kriminalaca Europe i dalje su u bijegu.

Mnogi od njih su hladnokrvni ubojice ili trgovci drogom koji se skrivaju iza novih identiteta i godinama izbjegavaju uhićenja.  Zato su europski policijski timovi za potragu i EUROPOL pokrenuli novu kampanju "EU Most Wanted 2021" kroz koju se Obraćaju građanima za pomoć pri lociranju najopasnijih bjegunaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najtraženijim kriminalcima su i trojica hrvatskih državljana.

Tko su Hrvati koji su na ovoj listi i zašto ih policija traži?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novoj "EU Most Wanted" listi su 62 kriminalca i bjegunca. Što se tiče hrvatskih državljana, tu je najzvučnije ime Marko Nikolić, koji je dugo u bijegu. Čovjek koji je jedan od organizatora ubojstvo Vjeke Sliška 2001. godine, 20 godina je u bijegu.

Što se tiče samog policijskog posla u operativnom smislu, to je jako zahtjevan posao kojeg nije lako raditi, a taj posao sa svojim timom u Hrvatskoj vodi Ljiljana Rucner, voditeljica Odjela za ciljane potrage i precizno lociranje MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Most Wanted /

Europol traži vašu pomoć! Ovo su najtraženiji bjegunci, a među njima su i tri Hrvata. Pogledajte, možda ih prepoznate

Image
Most Wanted /

Europol traži vašu pomoć! Ovo su najtraženiji bjegunci, a među njima su i tri Hrvata. Pogledajte, možda ih prepoznate

Pitali smo gospođu Rucner imaju li nekih novih informacija o Nikoliću.

"To što ga se traži 20 godina i što nije pronađen ne znači da smo ga prestali tražiti. Međutim uvijek postoji taj veliki problem kao što su protok vremena, promjena izgleda, korištenje lažnih dokumenata i stapanje s okolinom u kojoj se nalaze. Zato je jedna od poruka 'Most Wanteda' da svi ponovo pogledamo sve te stranice i sve osobe i da pokušamo prepoznati nekoga od njih koji je možda među nama. Na taj bi način pomogli da ih lociramo i uhitimo", kazala je Rucner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što piše na stranici je "oni su među vama", znači ispred naših očiju.

"S tom porukom smo htjeli poručiti ljudima da oni i dalje žive u zajednici, možda ne u Hrvatskoj, ali su među nama odnosno među normalnim ljudima koji nisu počinili ni jedno kazneno djelo. Možda su oni naši susjedi ili prijatelji pod lažnim identitetima. Željeli bi skrenuti pozornost na to da se obrati pozornosti i na druge državljane jer je veća vjerojatnost da se upravo oni skrivaju u Hrvatskoj nego hrvatski državljani s liste", objašnjava Rucner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu imamo primjer drugih državljana koji su živjeli u Hrvatskoj, konkretno u Zagrebu, deset godina pod lažnim identitetom, imali su i obitelji. Jedan od počinitelja je pronađen nakon 18 godina u 72. godini života. I to je samo jedan od takvih primjera", dodaje.

Na stranici "EU Most Wanted" može se anonimno prijaviti osoba za koju se smatra da je s liste traženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo