summit g7 u japanu / Obama: 'Svijet je zabrinut mogućnošću da Trump postane predsjednik, i to s dobrim razlogom'

Image
Foto: AP

Trump je pred novinarima u Sjevernoj Dakoti odbacio Obamine kritike i rekao da je jedna od prednosti SAD-a u tome da mogu "uznemiriti" druge države

27.5.2016.
7:07
AP
VOYO logo

Svjetski čenici su 'uznemireni' vjerojatnom nominacijom Donalda Trumpa za republikanskog predsjedničkog kandidata, rekao je u četvrtak američki predsjednik Barack Obama na marginama summita G7 u Japanu.

Države diljem svijeta posvećuju "vrlo veliku pozornost" izborima u studenom, rekao je Obama novinarima u japanskom ljetovalištu Ise-Shima, dodajući da je SAD u "središtu međunarodnog poretka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uznemireni su (Trumpom), i to s dobrim razlogom, jer puno njegovih prijedloga pokazuje ili ignoriranje međunarodnih odnosa ili želju da se skupljaju tweetovi i naslovnice, a ne nastojanje da Sjedinjene Države ostanu sigurne, a svijet na okupu", istaknuo je.

Trump je pred novinarima u Sjevernoj Dakoti odbacio Obamine kritike i rekao da je jedna od prednosti SAD-a u tome da mogu "uznemiriti" druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brojne države na našem svijetu, našem prekrasnom svijetu, nas vrijeđaju", rekao je Trump. "Ako su uznemirene na prijateljski način to je dobra, a ne loša stvar", dodao je.

Trump je također istaknuo da Obama u inozemstvu ne bi trebao kritizirati suparnike u domaćoj politici, što je praksa od koje se američki političari obično suzdržavaju. "Ne bi trebao govorit ono što govori tamo gdje se trenutno nalazi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogati poslovni čovjek kritizirao je ranije značajnu američku vojnu nazočnost u područjima kao što su Japan, Južna Koreja i Bliski istok te je najavio da bi SAD mogao smanjiti svoju ulogu u NATO-u.

Republikanski predsjednički kandidat izjavio je prošlog mjeseca CNN-u da bi za Japan i Južnu Koreju moglo biti korisno da imaju vlastito nuklearno oružje i da ne isključuje upotrebu atomskog naoružanja u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo