Nakon Austrije i Njemačka? / Obavezno cijepljenje? Prije dva tjedna za to je bila polovica Nijemaca, sad ih je već dvije trećine

Image
Foto: AP

Njemačke vlasti na odlasku i koalicijska vlada koja bi uskoro trebala preuzeti administraciju, već nekoliko dana javno govore o mogućnosti uvođenja obaveze

5.12.2021.
17:10
AP
VOYO logo

Skoro dvije trećine stanovnika Njemačke izjasnilo se za uvođenje obaveznog cijepljenja prema najnovijem ispitivanju raspoloženja javnosti agencije YouGov.

Istraživanje je naručio DPA i prema rezultatima objavljenima danas, 63 posto svih ispitanih odgovorilo je da su za to da se uvede zakonska obaveza za sve da se cijepe protiv COVID-a 19.  Da su protiv toga, odgovorilo ih je 30 posto. Sedam posto je bilo neodlučnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš portal je 21. studenog prenio vijest iz Bild am Sonntag da je u tom trenutku 52 posto stanovnika Njemačke priželjkivalo uvođenje obaveznog cijepljenja građana protiv COVID-a. 

Njemački list angažirao je tada agenciju za ispitivanje javnog mnijenja INSA kako bi provjerio kakvo je raspoloženje prema opciji obaveznog cijepljenja u naciji od više od 80 milijuna, od kojih se do tog trenutka potpuno, dvjema dozama, cijepilo 67,9 posto stanovnika svih dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Žele da korona konačno prođe /

Istraživanje: 52% Nijemaca je za obavezno cijepljenje. Austrija: Kazne za necijepljene do 3600 eura

Image
Žele da korona konačno prođe /

Istraživanje: 52% Nijemaca je za obavezno cijepljenje. Austrija: Kazne za necijepljene do 3600 eura

Glavni medicinski stručnjak njemačkog SPD-a Karl Lauterbach prije nekoliko dana javno je zatražio da Njemačka uvede nova, stroža pravila obuzdavanja epidemije COVID-a u ovoj zemlji:

"Zbog toga što se 25 posto zaraza događa među potpuno cijepljenima, trebamo uvesti obavezu '2Gplus', primjerice, u restoranima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o pravilu da sam negativan brzi test više ne bi bio dovoljan, kao niti aktualan status potpune cijepljenosti ili nedavnog preboljenja COVID-a, nego bi građani morali imati i negativan test i potvrdu da su cijepljeni, odnosno da su nedavno preboljeli COVID.

U prosincu 2020. raspoloženje u Njemačkoj bilo je bitno drugačije. Samo 33 posto je bilo za obavezno cijepljenje, dok ih je 56 posto bilo protiv. U međuvremenu je Njemačka prešla brojku od 100.000 umrlih od COVID-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jedan dan poslije Lauterbachove izjave, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel izjavila je nakon sastanka s premijerima svih regija SR Njemačke da se uvodi na nacionalnoj razini epidemiološka mjera "2Gplus":

"U cijeloj zemlji ćemo pristup priredbama i okupljanjima, neovisno o incidenciji zaraze, omogućiti samo cijepljenima i onima koji su preboljeli (COVID-19). Možda ćemo usto tražiti kao dodatni uvjet i test, što bi bila mjera 2Gplus."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, njen nasljednik, SPD-ov kancelar koji tek treba preuzeti funkciju, Olaf Scholz, u utorak je najavio mogućnost da i Njemačka, kao Austrija, uvede obavezu cijepljenja za sve građane, i to do veljače. Prijedlog za necijepljene u tom slučaju bi bio da se tom dijelu građana kontakti ograniče na samo članove svog kućanstva plus eventualno "najviše dvije osobe drugog kućanstva".

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo