povećali proizvodnju / Obavještajne službe SAD-a vjeruju da Sjeverna Koreja proizvodi materijal za nuklearno oružje

Image
Foto: AP

CIA nije željela komentirati izvješće NBC-a, a Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar

30.6.2018.
8:18
AP
VOYO logo

Obavještajne agencije SAD-a vjeruju da je Sjeverna Koreja povećala proizvodnju obogaćenog uranija za nuklearna oružja na više tajnih lokacija i da će ih pokušati sakriti dok će tražiti ustupke u razgovorima sa Sjedinjenim Državama, izvijestila je televizija NBC navodeći izjave neimenovanih dužnosnika SAD-a.

NBC je izvijestio da se čini kako posljednje američke obavještajne procjene proturječe izjavama predsjednika Donalda Trumpa koji je nakon summita 12. lipnja sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom na Twitteru objavio da "više nam nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NBC je prenio izjave petero neimenovanih dužnosnika SAD-a da je Sjeverna Koreja posljednjih mjeseci povećala proizvodnju obogaćenog uranija za nuklerna oružja, pa i tijekom diplomatskih aktivnosti sa Sjedinjenim Državama.

Televizija NBC je navela da su dužnosnici rekli da se u obavještajnim procjenama zaključuje da Sjeverna Koreja ima više od jednog nuklearnog kompleksa pored poznatog postrojenja u Yongbyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje nedvojbeni dokazi da pokušavaju prevariti SAD", rekao je jedan od dužnosnika, prenio je NBC.

Jedan viši obavještajni dužnosnik je rekao, kako je prenio NBC, da je sjevernokorejska odluka uoči summita o obustavi nuklearnih i raketnih testova bila neočekivana te da je činjenica da dvije strane razgovaraju pozitivan korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dodao je, Sjeverna Koreja "radi na tome da nas se prevari glede broja postrojenja, broja oružja, broja raketa... Pratimo ih pozorno".

CIA nije željela komentirati izvješće NBC-a, a Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo