zbrajaju se glasovi / Objavljeni rezultati izbora u BiH: Komšić dodatno povećao prednost u odnosu na Krišto

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Točan broj mandata koje su dobile stranke bit će poznat tek nakon što se prebroje svi glasovi s obzirom na komplicirani izborni sustav u BiH

4.10.2022.
16:22
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Željko Komšić kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata povećao je prednost u odnosu na protukandidatkinju Borjanu Krišto i sada vodi s 54,6 naprema 45,40 posto, proistječe iz podataka koje je u utorak poslijepodne objavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Image
Image

Nakon što je obrađeno 92,34 posto glasačkih listića ispostavilo se kako je za Komšića kao kandidata Demokratske fronte (DF) glasalo 198 tisuća birača, dok je svoj glas za HDZ-ovu Krišto dalo njih 164 tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Denis Bećirović iz SDP BiH je na istom uzorku učvrstio pobjedu nad Bakirom Izetbegovićem osvojivši 290 tisuća glasova, odnosno 57 posto, dok je za čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) glasalo 190 tisuća ili 37 posto birača.

Image
Image

Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika je, kao kandidatkinja za srpskog člana Predsjedništva BiH dobila 300 tisuća glasova ili 52 posto, dok je njen glavni protukandidat Mirko Šarović iz Srpske demokratske stranke (SDS) dobio povjerenje 205 tisuća birača ili njih 35 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Dodik je pak učvrstio prednost u utrci za predsjednika Republike Srpske i sada ima 277 tisuća glasova ili 48 posto, a njegova protukandidatkinja Jelena Trivić 249 tisuća ili 43 posto.

Image
Image

U utrci za mjesta u Zastupničkom domu parlamenta BiH, nakon nešto više od 80 posto obrađenih glasačkih listića, najviše glasova iz Federacije BiH dobila je SDA, koju je biralo 25 posto glasača ili 190 tisuća, slijedi lista koju predvodi HDZ BiH, za koju je glasalo nešto manje od 120 tisuća ili oko 15 posto birača, potom SDP BiH sa 102 tisuće osvojenih glasova ili 13 posto te Komšićeva DF s oko 10 posto odnosno 77 tisuća glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Iz RS najveće povjerenje birača dobio je Dodikov SNSD, za kojega je glasalo 223 tisuće birača ili 42 posto, a slijede ga SDS s 98 tisuća glasova ili 18 posto te Partija demokratskog progresa (PDP) sa 62 tisuće glasova ili 11 posto.

Image
Image

Gotovo je identičan odnos snaga i u natjecanju za parlamente dva entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan broj mandata koje su dobile stranke bit će poznat tek nakon što se prebroje svi glasovi s obzirom na komplicirani izborni sustav u BiH koji predviđa i dodjelu tzv. kompenzacijskih mandata, na temelju ukupnog broja izravnih glasova što ih dobiju najveće stranke. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo