SUMMIT EU / Očekuje se da će lideri EU dati zeleno svjetlo Ukrajini i Moldovi na europskom putu, a za BiH samo lijepe riječi

Konačna je odluka na liderima, trebali bi je znati kasno na večer

23.6.2022.
18:59
VOYO logo

RTL-ova reporterka Dajana Šošić javila se iz Bruxellesa gdje se održava summit EU-zapadni Balkan na kojem se, između ostalog, raspravljalo i o Ukrajini.

Očekuje se da lideri daju zeleno svjetlo Ukrajini i Moldovi na njihovom europskom putu. Što se tiče BiH tu je situacija znatno drugačija. Postoji prijedlog djela zemalja, Austrije i Slovenije, da se toj zemlji dodijeli hitan status kandidata. Iz Slovenija kažu kako će se za to zalagati do jutra, ali neće time uvjetovati potporu Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko te teme nema nikakvog konsenzusa i dio zemalja se oštro protivi takvoj odluci jer ta zemlja nije ispunila niti jedan od 14 zadanih uvjeta. Što se tiče Hrvatske, za tu zemlju želi status kandidata, ali traži i izmjenu izborne reforme.

Hrvatska je uspjela izlobirati da se u zaključku spomene BiH i nužnost ustavne i izborne reforme kako bi se ubrzao europski put te zemlje. Konačna je odluka na liderima, trebali bi je znati kasno na večer. Što se tiče BiH sve će ostati na lijepim riječima, a Ukrajini slijedi konkretan potica i poruka - niste sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo