Solidarnost ili marketing? / Od besplatnog smještaja do poslova za izbjeglice: mobilizacija velikih kompanija protiv Trumpove zabrane imigracije

Image
Foto: AP

Mnoštvo je velikih kompacija odlučilo je pomoći osobama protuimigracijskim ukazima Donalda Trumpa

30.1.2017.
21:34
AP
VOYO logo

Donald Trump najavio je zabranu ulaska u SAD državljanima sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom (Irak, Libija, Iran, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen). 

Mnoge su se globalne kompanije odlučile mobilizirati protiv ovoga poteza, na najrazličitije načine. Motivirala ih je zasigurno prilika za dobar marketing, ali to ne umanjuje činjenicu da će svojim djelima zasigurno pomoći mnogima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daju krov nad glavom

Airbnb je odlučio omogućiti besplatan smještaj osobama koje je izravno pogodila Trumpova mjera zabrane ulaska u SAD, posebice osobama koje su ostale blokirane na aerodromima. "Kontaktirajte me ako vam je potreban smeštaj", objavio je na Twitteru Brian Chesky, direktor platforme koja se bavi on-line iznajmljivanjem smještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na stranici Airbnb-ja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doniraju novac

Mnogo je velikih kompanija odlučilo posegnuti u džep: Google je, primjerice odlučio napraviti "krizni fond" od 4 milijuna dolara, namjenjen udrugama za obranu ljudskih prava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stewart Butterfield, suosnivač platforme za objavu fotografija i trenutni vlasnik tvrtke Slack, je također odlučio donirati novac, kao i američki start-up Lyft (glavni konkurent Uberu).

Otvaraju radna mjesta za izbjeglice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki lanac kafića Starbucks obavezao se zaposliti 10.000 izbjeglica širom svijeta - točnije u 75 zemalja u kojima je trenutno prisutan - tijekom sljedećih pet godina, kao odgovor na protuimigracijski ukaz američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Glavni direktor Starbucksa Howard Schultz, blizak demokratima, rekao je da je Starbucks u kontaktu sa svojim zaposlenicima koji su pogođeni predsjedničkim dekretom o uvođenju strogih restrikcija u smislu pristupa američkom teritoriju. Prvenstveno će se raditi o zaposlenicima koji su prije radili za američku vojsku, kao što su na primjer bivši prevoditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćaju sugestije

Neki još nisu sigurni kako djelovati, ali žele djelovati. Elon Musk, glavni direktor kompanije Tesla također je reagirao na Trump ukaz na svom Twitteru, i to tako da je zamolio da mu se ukaže na moguće sugestije za amandmane na ukaz, kako bi zatražio mišljenje savjetodavnog tijela i predstavio ih predsjedniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo