kapaciteti prepuni / Od početka godine u Italiju stiglo više od 50.000 migranata: 'To je bomba koja će eksplodirati'

Image
Foto: AP/Arhiva

Broj migranata koji su se od početka godine iskrcali u Italiju premašio je 50.000, uključivo čak 6.000 osoba koje je međunarodna flota tijekom proteklog vikenda spasila iz unesrećenih plovila

8.6.2015.
8:59
AP/Arhiva
VOYO logo

Tri velike regije sjeverne Italije upozorile su u nedjelju da neće prihvatiti nove ilegalne imigrante.

Predsjednik Lombardije Roberto Maroni je rekao da će pisati čelnicima regije i tražiti od njih da više ne prihvaćaju ilegalne imigrante. Novoizabrani predsjednik Ligurije Giovanni Toti podržao je to stajalište, a predsjednik regije Veneto Luca Zaia je rekao da je ta regija poput 'bombe koja će eksplodirati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je primila oko 84.000 migranata i njeni su kapaciteti prepuni.

Talijanska obalna straža priopćila je da je u nedjelju spasila 2.371 osobu, a u subotu 3.480. Nema informacija o žrtavama. Uz migrante spašene ovog vikenda koji stižu u luke na Siciliju i južnu Italiju, broj migranata primljenih od početka godine u toj zemlji prelazi 50.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je 10 posto više u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, oko 1.800 muškaraca, žena i djece poginulo je ili nestalo tijekom putovanja, od kojih 800 migranata tijekom brodoloma u travnju, najgore drame posljednjih desetljeća na Sredozemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija zatražila je od država članica da preuzmu 40.000 tražitelja azila iz Sirije i Eritreje koji su stigli u Italiju i Grčku u znak solidarnosti s Rimom i Atenom, ali taj je zahtjev primljen s iznimno velikim rezervama, posebice u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo