KRAJ MALTRETIRANJA? / Odbačena kaznena prijava protiv novinarke koja je upozorila na nedostatak opreme u bolnici

Image
Foto: Nva.rs

Novinarka je završila u pritvoru jer je upozorila da medicinsko osoblje nema opremu i radi u kaotičnim uvjetima

27.4.2020.
15:12
Nva.rs
VOYO logo

Kaznena prijava protiv novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić je odbačena.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka Ana Lalić jedina je novinarka koja je u Europi bila uhićena zbog izvještavanja o pandemiji koronavirusa, odnosno o nedostatku zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama.

Da je kaznena prijava protiv nje sada napokon odbačena, javlja Autonomija koja je potvrdu te informacije dobila u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Novom Sadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava bila je podnesena za kazneno djelo izazivanja panike i nereda iz Kaznenog zakona, a zamjenica osnovnog javnog tužitelja u Novom Sadu kazala je da je obavijest o rješenju upućena Ani Lalić i njezinom branitelju.

Podsjetimo, novinarka je privedena 1. travnja navečer i provela je noć u policijskom pritvoru nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) obavijestio tužiteljstvo i policiju da je Lalić svojim tekstom koji je objavila toga dana uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odveli su je. Prije toga su temeljno pretresli cijeli naš stan i uzeli njen laptop i oba njezina mobitela“, kazao je njezin suprug agenciji Beta.

Lalić je u tekstu koji je objavljen na portalu Nova.rs bila navela da u KCV-u imaju problema s “kroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno kotičnim uvjetima rada tijekom pandemije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja koje je tvrdilo da u KCV-u vlada potpuni izostanak provođenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi “više improvizacija, nego organizacija”.

Nova.rs je u tekstu navela da je pokušala doći do službenog komentara Kliničkog centra Vojvodine kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo o navodima zaposlenih u KCV-u, ali nitko od njih nije odgovorio na pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privođenju Ane Lalić prethodilo je usvajanje Zaključka Vlade Srbije kojim je bilo propisano da je jedino Krizni stožer ovlašten davati službene informacije o svemu što ima veze s pandemijom dok se sve ostale informacije mogu smatrati dezinformacijama i mogu podleći kaznenoj odgovornosti. Nakon privođenja novinarke i pritiska domaće i međunarodne javnosti, vlada je povukla sporni zaključak.

NDNV je 16. travnja najoštrije osudio kampanju mržnje na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv Ane Lalić i pozvalo nadležne institucije da napokon razviju sistem zaštite onih koji koji rade u javnom interesu, kao što su novinari i novinarke koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, postupak je bio nastavljen čak i nakon priznanja glavnog epidemiologa u Kriznom stožeru doktora Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome šutjelo jer nisu htjeli stvarati paniku među građanima. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo