krivi prijestolonasljednika / Odbjegli saudijski princ o ubojstvu novinara: 'Nitko ne može napraviti to bez odobrenja kralja'

Po prvi puta o svemu je progovorio i njegov brat saudijski prijestolonasljednik kojeg se veže uz ovaj zločin

24.10.2018.
18:00
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump, u dosad najsnažnijoj izjavi vezanoj uz ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je da prijestolonasljednik Mohamed bih Salman snosi konačnu odgovornost kao de facto čelnik Saudijske Arabije, za operaciju koja je dovela do smrti tog disidentskog novinara.

Govoreći za Wall Street Journal od utorka, Trump je kazao da želi vjerovati u prinčeve izjave da su niži dužnosnici krivi za ubojstvo Khashoggija 2. listopada u saudijskom konzulatu, ali je sugerirao da bi odgovornost mogla biti ipak na onima višima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu WSJ-u, Trump je rekao da je više puta pitao prijestolonasljednika o ubojstvu. "Moje prvo pitanje bilo je 'Jeste li znali išta u smislu planiranja'?, a princ mu je, kako kaže, rekao da nije.

Potom ga je predsjednik pitao: "Gdje je sve počelo?", a saudijski mu je princ rekao da je počelo na nižim razinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan vjeruje li u te izjave, Trump je odgovorio: "Želim vjerovati. Zaista im želim vjerovati".

Trump je rekao kako je uvjeren da kralj Salman nije unaprijed imao saznanja o tom incidentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije u utorak, Trump je novinarima rekao da su saudijske vlasti inscenirale "najgore zataškavanje ikad" u slučaju ubojstva Khashoggija ovoga mjeseca.

Erdogan telefonski razgovarao s saudijskim princem o Khashoggijevom ubojstvu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu telefonski razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, prvi puta nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija, izvijestio je izvor iz ureda turskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom razgovora na inicijativu princa prijestolonasljednika, kojeg turski tisak dovodi u vezu s ubojstvom, dvojica čelnika su razgovarala o zajedničkim naporima rasvjetljavanja svih aspekata ubojstva Jamala Khashoggija i mjerama koje treba poduzeti, rekao je taj izvor.

Turski šef države već je dvaput o slučaju Khashoggi razgovarao s kraljem Salmanom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša je zemlja odlučna ne dopustiti da se taj zločin gurne pod tepih, i ne dopustiti nikome, od naručitelja do izvršitelja, da izmakne pravdi", rekao je u srijedu turski predsjednik.

Po prvi puta o svemu je progovorio saudijski princ

"Ovo je gnjusan zločin koji se jednostavno ne može opravdati. Kraljevstvo Saudijske Arabije poduzima sve legalne korake kako bi završili istragu i što bolje surađivali s turskom vladom. Cilj je dovesti počinitelje na sud i pobrinuti se za to da budu kažnjeni", rekao je prijestolonasljednik Mohamed bih Salman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prema mišljenju odbjeglog saudijskog princa Farhana koji sada živi u Njemačkoj, krivac je upravo njegov brat - princ prijestolonasljednik. 

"Nitko ne može napraviti nešto ovakvo bez odobrenja kralja. Ideja je došla od princa Mohammeda bin Salmana. On i njegovi ljudi od kralja su dobili odobrenje i na temelju toga su krenuli sa realizacijom svog nauma", poručio je Khaled bin Farhan al-Saud, odbjegli saudijski princ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijski prijestolonasljednik obećao "sasvim drukčiju" zemlju za pet godina

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman rekao je u srijedu da će njegova zemlja biti "sasvim drukčija" za pet godina, obećavši da će nastaviti provoditi reforme kako bi diversificirao gospodarstvo te naftom bogate monarhije.

"Vjerujem da je Bliski istok nova Europa", rekao je princ Mohamed na međunarodnoj konferenciji o ulaganjima (FII) u Rijadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sljedećih pet godina Saudijska Arabija će biti sasvim drukčija. Bahrejn će biti drukčiji, kao i Kuvajt. Čak i Katar s kojim se ne slažemo, ima stabilno gospodarstvo i bit će sasvim drukčiji za pet godina", rekao je.

Prijestolonasljednik je izradio plan gospodarskih i socijalnih reforma pod nazivom Vision 2030. koji predviđa futurističke megaprojekte, želi diversificirati resurse monarhije i više ih usmjeriti prema uslugama i novim tehnologijama, daleko od nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako uspijemo u idućih pet godina, druge zemlje (u regiji) će poći za nama", rekao je. "To je bitka Saudijaca, to je moja bitka u kojoj osobno sudjelujem".

Prijestolonasljednik je održao govor drugog dana konferencije koju su bojkotirali strani čelnici zbog međunarodne osude koju je izazvalo ubojstvo saudijskog novinara i oporbenog čelnika Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je njegova zemlja već načinila "velike korake" u razvoju gospodarstva. "Brojke same govore. Naši prihodi od nafte su gotovo utrostručeni".

Monarhija je umiješana u skup rat u Jemenu i uvela je embargo susjednom Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo