Plus Moldavija, pa i Gruzija / Odjevena u žuto i plavo, Ursula von der Leyen objavila: 'EK želi za Ukrajinu status kandidata za EU'

Image
Foto: AP

Sve je bilo jasno još jučer u Kijevu gdje su državnici Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske najavili upravo ovo - a nisu zaboravili niti Zapadni Balkan

17.6.2022.
13:06
AP
VOYO logo

Samo jedan dan nakon posjeta Ukrajini Emmanuela Macrona, Olafa Scholza, Maria Draghia i Klausa Iohannisa – najviših državnih dužnosnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske – Europska komisija objavila je na svojim stranicama da predlaže da Ukrajina dobije status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Vijest dana, međutim, čini i to da je Europska komisija istodobno objavila da status kandidatkinje predlaže i za Moldaviju, te da za Gruziju predlaže da se toj zemlji da status kandidata nakon što riješi "brojne prioritete". Za Moldaviju i Ukrajinu, pak, stvar je jasna – EK predlaže status kandidata odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA PODRŠKU UKRAJINI /

Macron, Scholz i Draghi zbog sigurnosnih razloga vlakom stižu u Kijev bez najave

Image
ZA PODRŠKU UKRAJINI /

Macron, Scholz i Draghi zbog sigurnosnih razloga vlakom stižu u Kijev bez najave

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odluku je predstavila, kako se vidi na agencijskim fotografijama, odjevena - očito ne slučajno - u boje ukrajinske zastave.

EK je zaključila da je Ukrajina "sveukupno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i poštivanje i zaštitu manjina". Ono što joj je preostalo, odnosi se na daljnje "ambiciozne strukturalne ekonomske reforme" i preuzimanje EU-ove pravne stečevine "u mnogim područjima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moldavija je opisana slično, ali ne tako da bi "sveukupno dobro napredovala…", nego tako da ima "čvrste temelje" za postići sve ono što je objavljeno za Ukrajinu. Gruzija je, pak, opisana kao zemlja koja zaostaje korak, dva za Moldavijom, pa odatle i uvjetna preporuka.

Sve to je još jučer u Kijevu, gdje se u društvu kolega susreo s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, naveo i kancelar Scholz:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukrajina i Moldavija treba da dobiju status kandidata za članstvo u EU. Njemačka je za pozitivnu odluku u korist Ukrajine. To se odnosi i na Moldaviju."

Macron je rekao da Francuska, Njemačka, Italija i Rumunjska podržavaju davanje statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU, a Draghi da je njihov posjet Kijevu "povijesni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo