Plus Moldavija, pa i Gruzija

Odjevena u žuto i plavo, Ursula von der Leyen objavila: 'EK želi za Ukrajinu status kandidata za EU'

Sve je bilo jasno još jučer u Kijevu gdje su državnici Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske najavili upravo ovo - a nisu zaboravili niti Zapadni Balkan

Image

Ursula von der Leyen

Foto: AP
S. Ž./ 17.6.2022. u 13:06

Samo jedan dan nakon posjeta Ukrajini Emmanuela Macrona, Olafa Scholza, Maria Draghia i Klausa Iohannisa – najviših državnih dužnosnika Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske – Europska komisija objavila je na svojim stranicama da predlaže da Ukrajina dobije status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Vijest dana, međutim, čini i to da je Europska komisija istodobno objavila da status kandidatkinje predlaže i za Moldaviju, te da za Gruziju predlaže da se toj zemlji da status kandidata nakon što riješi "brojne prioritete". Za Moldaviju i Ukrajinu, pak, stvar je jasna – EK predlaže status kandidata odmah.

Image
ZA PODRŠKU UKRAJINI

Macron, Scholz i Draghi zbog sigurnosnih razloga vlakom stižu u Kijev bez najave

Image
ZA PODRŠKU UKRAJINI

Macron, Scholz i Draghi zbog sigurnosnih razloga vlakom stižu u Kijev bez najave

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odluku je predstavila, kako se vidi na agencijskim fotografijama, odjevena - očito ne slučajno - u boje ukrajinske zastave.

EK je zaključila da je Ukrajina "sveukupno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i poštivanje i zaštitu manjina". Ono što joj je preostalo, odnosi se na daljnje "ambiciozne strukturalne ekonomske reforme" i preuzimanje EU-ove pravne stečevine "u mnogim područjima".

Moldavija je opisana slično, ali ne tako da bi "sveukupno dobro napredovala…", nego tako da ima "čvrste temelje" za postići sve ono što je objavljeno za Ukrajinu. Gruzija je, pak, opisana kao zemlja koja zaostaje korak, dva za Moldavijom, pa odatle i uvjetna preporuka.

Sve to je još jučer u Kijevu, gdje se u društvu kolega susreo s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, naveo i kancelar Scholz:

Upravo se čita

Image
'zdravstvo se raspada'

Vidović Krišto proziva Plenkovića: 'Hitna je diskutirala s Matijanićem, a Jandrokovića su vozili na snimanje pluća'

"Ukrajina i Moldavija treba da dobiju status kandidata za članstvo u EU. Njemačka je za pozitivnu odluku u korist Ukrajine. To se odnosi i na Moldaviju."

Macron je rekao da Francuska, Njemačka, Italija i Rumunjska podržavaju davanje statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU, a Draghi da je njihov posjet Kijevu "povijesni".

S. Ž./ 17.6.2022. u 13:06

Više s weba

Pročitajte još

Image
u Srbiji

Dadilja (35) otela bebu koju je čuvala. Odvela ju bivšem dečku i rekla mu da je dijete njegovo...

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču