sve je palo / Oglasili se iz Facebooka, javio se i Zuckerberg: Evo tko je kriv i kako za jedan od najvećih padova mreža

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

5.10.2021.
7:15
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Facebook Inc okrivio je "neispravnu promjenu konfiguracije" za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Tvrtka na blogu nije navela tko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su ranije Reutersu kako vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija par dana nakon što je zviždač u nedjelju optužio tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice Facebooka izgubile su na vrijednosti još nakon izvješća zviždača, a potom su nastavile padati. Dok se svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

"Žao mi je za svaku malu i veliku tvrtku, obitelj i pojedinca koji ovisi o nama", napisao je na Facebooku glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer, dodajući da "može proći neko vrijeme da dođu do 100 posto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama tvrtke Standard Media Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nešto prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivnja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom večeri se oglasio i suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg koji se ispričao korisnicima na neugodnosti.

"Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju online. Oprostite na današnjim smetnjama. Znam koliko se oslanjate na naše servise kako biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo", napisao je Zuckerberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo