NEZADOVOLJSTVO POLITIKOM / Ogorčeni politikom Macrona i EU: Francuski poljoprivrednici blokirali ceste

Image
Foto: AP Images

Predsjednik Macron već je dugo vremena suočen s valom socijalnog nezadovoljstva

27.11.2019.
13:16
AP Images
VOYO logo

Stotine francuskih poljoprivrednika ogorčenih politikom vlade predsjednika Emmanuela Macrona i međunarodnim trgovinskim sporazumom u srijedu su traktorima blokirale glavne prometnice u Parizu.

Na autocesti A1, arteriji koja povezuje prijestolnicu sa sjeverom Francuske i njezinim lukama prosvjednici su privremeno blokirali tri prometna traka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ruralne Francuske bez poljoprivrednika. Pustite nas da nastavimo raditi svoj posao", napisao je jedan poljoprivrednik na svom traktoru.

Sindikati koji ih zastupaju uputili su seljake da dođu na aveniju Foch u elegantnom središtu Pariza nedaleko od Slavoluka pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva vodeća sindikata traže sastanak s 41-godišnjim francuskim predsjednikom kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom za koju kažu da šteti poljoprivredi.

Predsjednik Macron već je dugo vremena suočen s valom socijalnog nezadovoljstva zbog svojih reforma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici optužuju Macrona da srlja u zabranu herbicida glifosata do 2021. godine i time čak ide ispred važeće politike Europske unije, iako je vlada obećala izuzeća onim poljoprivrednicima koji nemaju održivu alternativu.

Image

Ogorčeni politikom Macrona i EU: Francuski poljoprivrednici blokirali ceste

Image

Ogorčeni politikom Macrona i EU: Francuski poljoprivrednici blokirali ceste

Europska unija je naime 2018., dopustila za još pet godina uporabu spornog glifosata koji se smatra kancerogenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macronu francuski poljoprivrednici zamjeraju i to što je Europska unija sklopila trgovinske sporazume s Kanadom i Mercosurom (savez južnoameričkih zemalja) jer tvrde da će ti ugovori rezultirati uvozom jeftinijih, ali nekvalitetnijih poljoprivrednih proizvoda.

Zakon o hrani koji je donijela Macronova vlada i koji bi trebao poljoprivrednicima dati pošteniji udio u profitu, nije umirio poljoprivrednike koji se žale na sve slabiju zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je najveći proizvođač poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji i najveća korisnica subvencija CAP-a (zajednička poljoprivreda politika EU-a). 

Sindikati poljoprivrednika pripremaju se za pregovore o novom proračunu EU u kojem će novac predviđen za poljoprivredu biti smanjen zbog planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je i nekoliko tisuća njemačkih poljoprivrednika traktorima u Berlinu prosvjedovalo protiv plana smanjenja uporabe pesticida i kemijskog gnojiva pri obradi zemlje. Rezultat kompromisa između ministarstava okoliša i poljoprivrede, njemački program uključuje zabranu korištenja glifosata do 2023. te zabranu prije 2021. uporabe herbicida i insekticida u "ekološki osjetljivim područjima". 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo