SUKOBI ZBOG POBUNJENIKA / Oko 90 tisuća Rohingya pobjeglo od nasilja u Mianmaru: humanitarna kriza sve teža

Image
Foto: AP

Nasilje u Mianmaru počelo je koordiniranim napadom pobunjenika Rohingya 25. srpnja na desetke policijskih postaja i vojnih baza u kojem je poginulo najmanje 400 ljudi

4.9.2017.
10:00
AP
VOYO logo

Blizu 90.000 Rohingya prebjeglo je u Bangladeš otkad je izbilo nasilje u Mianmaru u srpnju iscrpljujući oskudne resurse humanitarnih agencija koje već pomažu tisućama izbjeglica iz prijašnjih izljeva nasilja u Mianmaru.

Nasilje u toj zemlji počelo je koordiniranim napadom pobunjenika Rohingya 25. srpnja na desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima nakon toga i u velikoj vojnoj protuofenzivi ubijeno je najmanje 400 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mianmarske vlasti optužuju militante Rohingye za spaljivanje kuća i za civilne žrtve, ali skupine za ljudska prava i Rohingye koji su prebjegli u susjedni Bangladeš kažu da je svrha nasilja koje mianmarska vojska provodi izbaciti sve Rohingye iz zemlje.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Mijanmar: gotovo 400 mrtvih i 40.000 izbjeglih u progonima protiv Rohingya muslimana

>> Ubijanje civila u Mijanmaru duboko zabrinjava glavnog tajnika UN-a: pozvao Bangladeš da omogući bijeg Rohingya

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Pobunjeni muslimani napali pogranične postaje u Mianmaru: poginule 32 osobe

>> Mianmar: Tisuće preplašenih civila bježe od sukoba na sjeverozapadu zemlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos većinski budističkog Mianmara prema 1,1 milijun muslimana Rohingya najveći je izazov s kojim se suočava čelnica Aung San Suu Kyi. Zapadni kritičari optužuje je da se nije zauzela za manjinu koja se već dugo žali na progone.

Broj ljudi koji su prešli granicu - 87.000 - nadmašio je ukupan broj Rohingya koji su pobjegli iz Mianmara nakon mnogo manjeg napada pobunjenika u listopadu prošle godine kojim je počela vojna operacija koju prate optužbe o teškom kršenju ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim procjenama koje se temelje na saznanjima humanitarnih djelatnika UN-a u bangladeškom pograničnom području Cox's Bazaru, blizu 150.000 Rohingya od listopada utočište je potražilo u Bangladešu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo