'Lockdown generacija' / Oko tisuću učenika uključeno u projekt Škola Ambasador Europskog parlamenta: 'Trudimo se približiti glasanje mladima'

Gornjogradska gimnazija među prvim je školama u Hrvatskoj koja se uključila u projekt

30.10.2020.
16:53
VOYO logo

Tisuću učenika i više od 60 profesora diljem Hrvatske ambasadori su Europskog parlamenta. U ovo doba pandemije posebno je izazovno takozvanoj "lockdown generaciji" o čemu su raspravljali i hrvatski europarlamentarci. 

Učenica četvrtog razreda Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, Neva Šavorić, Europsku uniju ima u malom prstu. Od prve godine srednje škole uključena je u projekt Škola Ambasador Europskog parlamenta. Zanima je, uz ostalo, politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je stvarno bitno biti informiram u tom aspektu pogotovo kao mladi glasač, te se baš trudimo približiti glasanje mladima", kazala je Neva. 

Image
objavio euroaktiv /

Hrvatski eurozastupnik poslao pismo: Covid je prehlada. Znam tisuće ljudi, nitko nije obolio

Image
objavio euroaktiv /

Hrvatski eurozastupnik poslao pismo: Covid je prehlada. Znam tisuće ljudi, nitko nije obolio

Gornjogradska gimnazija među prvim je školama u Hrvatskoj koja se uključila u projekt.

"Kroz neku prezentaciju koju naprave recimo o ljudskim vrijednostima, koje su ljudske vrijednosti, kada su donesene, zašto baš u tom trenu", objasnila je Iva Limanović- Kurnik, profesorica etike u Gornjogradskoj gimnaziji. 

U 56 gimnazija i strukovnih škola program se provodi već četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Škole gdje se ostvaruje taj naš svojevrsni građanski odgoj na tome kako funkcionira europska demokracija, kako koristiti njene prilike", Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

A kako koristiti prilike u ovim izazovnim vremenima, raspravljali su i hrvatski eurozastupnici s profesorima mentorima.

"Mladi su u gospodarskom i u društvenom smislu najugroženija skupina ove krize. Bez obzira što su posljedice za sve generacije snažne, za mlade su posebno teške jer su dugotrajnije i dublje", kazao je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno teško korona razdoblje palo je na leđa maturanata.

"Nisam imala maturalac, neću moći slaviti 18. rođendan, nećemo imati maturalnu vjerojatno. Idem u srednju školu, neću ništa proživjeti", požalila se Neva. 

No i sama kaže, važno je nastaviti koračati dalje jer nisu sami u tome. Prema UNESCO-u, u pandemiji je, zbog zatvaranja škola, diljem svijeta pogođeno više od 1,6 milijardi učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo