Odgođeni tokio / Olimpijske igre počinju za točno mjesec dana. Sportaši koji prekrše covid mjere bit će - protjerani

Točno je 30 dana do svečanog otvaranja Igara.

23.6.2021.
18:55
VOYO logo

Kao što se EURO igra po posebnim pravilima i mjerama, takve će biti i Olimpijske igre u Tokiju koje počinju točno za mjesec dana. Lani odgođene, sada će biti održane unatoč tome što se više od 60 posto Japanaca protivi njihovu održavanju. 

Propisana su detaljna pravila za sve sudionike, a sportaši koji prekrše bilo koju anti-Covid mjeru – biti će protjerani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borilišta su spremna, ukinuto je izvanredno stanje zbog koronavirusa. Barem za sada.

"Ako izvanredno stanje bude nužno, bit će uvedeno u bilo kojem trenutku. Uz Igre, najveći je prioritet sigurnost", rekao je japanski premijer Yoshihide Suga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u sigurnost spadaju posebna pravila. Na tribine će moći do 10 tisuća domaćih navijača koje je teško tako zvati jer, uz ostala ograničenja, neće smjeti - navijati.

"Navijači na stadionu morat će nositi masku. Morat će se fizički distancirati. Zamolit će ih da ne viču i moraju odmah po završetku otići, ne u barove, ne u kafiće, nego ravno kući", objašnjava Stephen Wade, sportski novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treninzi transporta

Danima već traju treninzi - transporta sportaša, Japanci vježbaju koliko im vremena treba za prijevoz, primjerice, nogometne ekipe ako su u minibusu samo trojica igrača. Zabranjeno je bilo kakvo druženje na borilištima, neće biti nikakve zabave.

Image
od 23. srpnja /

Organizatori Olimpijskih igara poručili: 'Igre će se 100 posto održati'

Image
od 23. srpnja /

Organizatori Olimpijskih igara poručili: 'Igre će se 100 posto održati'

"Odlučili smo zaustaviti prodaju alkoholnih pića na svim olimpijskim mjestima. Zabranjeno je donijeti i alkohol izvana", kaže predsjednica Ogranizacijskog odbora Olimpijskih igara Seiko Hashimoto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čemu onda sve to, pitaju se prosvjednici koji danima traže da se od Igara odustane, ako treba i trajno.

"Vlasti su Olimpijske igre postavile iznad svega, besmisleno."

"Jednostavno ne razumijem za koga to organiziraju. Samo ćemo imati probleme, ništa drugo", kažu prosvjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sportaši koji sudjeluju živjet će u olimpijskom selu, neće smjeti šetati Tokiom, biti će testirani svaki dan, no još se ne zna što će biti s kontaktima eventualno zaraženih. U Japanu je najmanje cijepljenih u razvijenom svijetu, tek šest posto stanovništva primilo je prvu dozu. Sada se brzinski cijepe svi koji će raditi na Igrama.

"Cijepiti se ili ne, i dalje je to slobodna osobna odluka, ali i naša je odluka da volonteri koji žele na igre moraju biti cijepljeni", kaže Taro Kono, japanski ministar cijepljenja .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva pravila mogu biti otkazana ili postrožena, ovisno o situaciji s koronom. Jedino što je sigurno mjesec dana prije početka je da pandemijske igre više ne mogu biti odgođene.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo