misterij omikrona / Omikron je bio u Europi mnogo ranije nego što se mislilo: Odakle nova varijanta korone zaista dolazi?

Image
Foto: Shutterstock

Direktorica EMA-a, Emer Cooke, izjavila je danas kako će za dva tjedna biti poznato je li nova varijanta otpornija na trenutne verzije cjepiva

30.11.2021.
17:53
Shutterstock
VOYO logo

Nova varijanta koronavirusa, omikron, bila je prisutna u Nizozemskoj ranije nego što se mislilo. Identificirana je u dva uzorka prikupljena između 19. i 23. studenog, ranije nego što je ta varijanta otkrivena u južnoj Africi. Za sada nije poznati jesu li testirane osobe bile u Africi i tamo se zarazile.

Ovo znači da je omikron bio prisutan u Europi i prije nego što su južnoafrički zdravstveni dužnosnici obznanili otkriće nove varijante u toj zemlji 24. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije se smatralo da su novu varijantu COVIDA-19 u Europu donijeli putnici koji su u nedjelju letovima stigli iz Južne Afrike u Nizozemsku. Od 61 pozitivnog putnika koji su sletjeli u Amsterdam, kod njih 14 ustanovljena je nova omikron varijanta.

Pa ipak, iako novi podatci ukazuju da je omikron u Europi bio prisutan i prije nego što se mislilo, ova dva otkrivena slučaja ne prethode prvim slučajevima u južnoj Africi. Ta je varijanta prvi put pronađena u uzorku prikupljenom 9. studenog, prema podatcima Svjetska zdravstvene organizacije (WHO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABRINJAVAJUĆI SOJ /

Države s juga Afrike na crnoj listi sve više država: I SAD i Kuvajt zabranili putovanja

Image
ZABRINJAVAJUĆI SOJ /

Države s juga Afrike na crnoj listi sve više država: I SAD i Kuvajt zabranili putovanja

Pojava varijante, koja sadrži neuobičajeno velik broj mutacija na proteinu šiljka, uzrokovala je zabranu putovanja i nova ograničenja u brojnim zemljama. Brojne su države uvele zabrane ulaska za putnike koji dolaze iz južne Afrike, zbog čega su tamošnji znanstvenici i vlasti u posljednjih nekoliko dana slali apele da ih se prestane "kažnjavati" zbog iskrenosti o otkriću novog soja.

Porijeklo virusa

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njezina naprednog sekvenciranja genoma i njezine sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti", ocijenila je vlada JAR-a u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona, tvrdeći kako niti jedan od slučajeva koji je do tada bio otkriven u drugim zemljama nije povezan s putovanjima u južnu Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika je vjerojatnost da nikada neće biti otkriveno od kuda je omikron varijanta zaista potekla. Slučajevi su u pojedinim državama otkriveni zahvaljujući sekvencioniranju genoma, proces testiranja koji ne mogu provesti sve države. Čak ni Ujedinjeno Kraljevstvo, jedan od lidera u ovoj tehnologij, nije u mogućnosti pregledati svaki pozitivan slučaj COVID-a-19 kako bi utvrdilo o kojoj je varijanti riječ. PCR testovi mogu nagovijestiti radi li se možda o omikronu, ali to ne mogu sa sigurnošću potvrditi.

Rani dokazi sugeriraju da omikron ima veći rizik od ponovne infekcije. No, znanstvenici kažu da će proći oko tri tjedna prije nego što bude poznato kako jako mutirana varijanta utječe na učinkovitost cjepiva. Osim toga, direktorica EMA-a, Emer Cooke, izjavila je danas kako će za dva tjedna biti poznato je li nova varijanta otpornija na trenutne verzije cjepiva, prenosi Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Za procjenu može li omikron izbjeći imunitet, još uvijek moramo pričekati ispitivanja u laboratorijima sa serumima ljudi koji su se oporavili. To se očekuje za nekoliko tjedana”, rekla je Cooke.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo