tko će biti novi kancelar? / Oni su mali, ali su veliki: Postizborni pregovarački triler u Njemačkoj

Zeleni i liberali možda jesu treće i četvrtoplasirani, ali dok su oči svijeta uprte u postizbornu Njemačku, prvi put o izgledu nove vlade odlučuju upravo oni

27.9.2021.
22:22
VOYO logo

24 sata nakon zatvaranja birališta u Njemačkoj još se ne zna tko će biti novi kancelar. Premda Socijaldemokrati imaju mrvu više glasova od demokršćana o pobjedniku će odlučiti Liberali i Zeleni koji zajedno imaju najviše glasova. Hoće li dići ruku za SPD-ovog Olafa Šolca ili CDU-vog Armina Lašeta znat će tek kad Zeleni i Liberali završe svoje međusobne pregovore koji su upravo počeli.

Oni su mali, ali su veliki. Zeleni i liberali možda jesu treće i četvrtoplasirani, ali dok su oči svijeta uprte u postizbornu Njemačku, prvi put o izgledu nove vlade odlučuju upravo oni, a ne socijaldemokrati i demokršćani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hej - nešto se može stvoriti. Njemačka? Zdravo, je li još spavate? Može se stvoriti nešto novo. To je zapravo kul situacija", poručio je supredsjednik stranke Zelenih Robert Habeck.

"Stranke koje su posljednjih godina htjele promjenu statusa quo bile su Zeleni i FDP. I zato ima smisla da one prvo traže međusobne razgovore", kazao je predsjednik Slobodne demokratske stranke Christian Lindner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prva i najizglednija opcija jest takozvana semafor koalicija - u kojoj bi Zeleni i liberali podržali socijaldemokrate, prvoplasirane sa 25,7%, što znači da bi kancelar postao Olaf Scholz, dojučerašnji ministar financija u kabinetu Angele Merkel.

"Birači su ojačali tri stranke: SPD, Zelene i FDP. Stoga je vidljivo da su građani mandat povjerili trima strankama koje bi trebale voditi novu vladu", rekao je kandidat SPD-a za njemačkog kancelara Olaf Scholz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON IZBORA /

Je li moguć kompromis Zelenih i Liberala? Razlike među strankama naizgled su nepremostive, no Scholz već slavi pobjedu

Image
NAKON IZBORA /

Je li moguć kompromis Zelenih i Liberala? Razlike među strankama naizgled su nepremostive, no Scholz već slavi pobjedu

CDU, demokršćanska Unija, s 24,1 posto glasova ostvarila je najgori izborni rezultat još od Drugog svjetskog rata. Razmjere neuspjeha najbolje otkriva usporedba rezultata u 299 njemačkih okruga prije četiri godine i jučer, na kojoj se jasno vidi koliko je izražen gubitak demokršćana. Ipak, njihov kandidat za kancelara još ne isključuje "jamajka koaliciju", CDU-a, Zelenih i liberala.

Novi način vođenja glavnog grada

"Uspjeli smo u posljednji trenutak nadoknaditi gubitak i smanjiti vodstvo ostalih stranaka, ali istodobno smo pretrpjeli strašne gubitke. Nije bilo dovoljno za prvo mjesto, što je bio naš cilj i ambicija", kazao je kandidat CDU-a za njemačkog kancelara Armin Laschet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi njemački mediji najavljuju da slijedi politički triler, jer bi ovako tijesan rezultat mogao značiti dug period neizvjesnosti. Izbori su ujedno pokazali i generacijski rascjep među Nijemcima, jer je tek svaki četvrti mlađi od 25 godina glasao bilo za demokršćane, bilo za socijaldemokrate, dok ih je gotovo polovica bila za liberale i zelene s klimatskom krizom u fokusu. S druge strane, više od dvije trećine Nijemaca starijih od 70 glasali su za status quo, dakle ili za CDU ili za SPD.

Mnogi koji su prvi put glasali vjerojatno su glasali za Zelene jednostavno zato što za nas mlade klima doista igra važnu ulogu i željeli bismo nastaviti živjeti na planetu Zemlji što je bolje moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjetno je koliko su drukčije glasali stariji i mlađi ljudi. Šteta je da mi mladi imamo tako malo za reći.

CDU je više stranka za koju glasaju roditelji. Mislim da imaju zaostale principe i ne razmišljaju na način koji bi uvažavao i nas mlade ljude. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O vjetrovima promjena govori i to da je u ruke socijaledmokrata prešao i okrug u kojem je od '90. pobjeđivala Angela Merkel, pobijedila je Ana Kasaucki rođena '93. A prvu gradonačelnicu dobit će i Berlin. Također SPD-ovka, najavljuje novi način vođenja glavnog grada.  

"Sa srcem, sa humorom, s razumom i s jasnim planom za Berlin, imamo vrlo jasan program", poručila je kandidatkinja SPD-a za gradonačelnicu Berlina Franziska Giffey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angela Merkel sve prati iz sjene, nakon viralnih fotografija s posjeta zoološkom vrtu uoči izbora, nakon šala kako će svima nedostajati njezine ruke sklopljene u romb, kancelarka na odlasku danas je došla na godišnje primanje njemačkih biskupa, bez da je komentirala izborne rezultate. Koliko će još vršiti kancelarsku dužnost ovisi o dogovoru o novoj vladi, jedni joj predviđaju tjedne, drugi možda i mjesece. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo