farski otoci / Oni tvrde da su pobijedili koronavirus! Većinu toga radili su kao i drugi, ali jedno su napravili skroz drugačije

Image
Foto: Shutterstock

Uvjereni su da bi ograničavanje građana zakonom, umjesto da ih se ohrabruje preporukama, dovelo do još gore situacije.

11.3.2021.
9:00
Shutterstock
VOYO logo

Već dva tjedna na Farskim Otocima nema niti jednog novog slučaja zaraze koronavirusom. Otoci su se službeno su se oslobodili od pandemje.

Imali su tri vala zaraze

Od srpnja 2020. država je imala tri vala virusa i svaki put je broj slučajeva brzo pao. U početku im je i ovo novo opadanje izgledalo samo kao sreća. Sada se to više čini kao rezultat uspješne strategije, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su to uspjeli? Njihov odgovor na Covid-19 je izgledao kao i kod drugih zemalja: testiranje, traženje kontakata, karantene, kampanje javnog zdravstva i reorganizacija zdravstvenog sektora. Po nečemu je njihov pristup bio jedinstven. Za razliku od većine drugih vlada, rano su odlučili da će utjecati na ponašanje samih građana izdavanjem preporuka, a ne donošenjem zakona.

Povjerenje rađa povjerenje ili je to barem istina u slučaju Farskih otoka. Uvjereni su da bi ograničavanje građana zakonom, umjesto da ih se ohrabruje preporukama, dovelo do još gore situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predvodnici u cijepljenju /

Izrael će izdavati 'zelene' putovnice cijepljenima protiv Covida-19, evo što će im to omogućiti

Image
predvodnici u cijepljenju /

Izrael će izdavati 'zelene' putovnice cijepljenima protiv Covida-19, evo što će im to omogućiti

Najviša stopa testiranja tijekom ljeta 

Strategija utemeljena na povjerenju nije bio jedini razlog zbog kojeg su uspjeli eliminirati koronavirus. Farski Otoci imali su najvišu svjetsku stopu testiranja po stanovniku prošle godine. Testirali smo do 2% populacije ili 1.000 ljudi svaki dan (ukupna populacija je nešto više od 50.000).

U lipnju su tražili da se svi putnici na Farske otoke testiraju u zračnoj luci po dolasku te im je preporučeno da se ponovno testiraju šest dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja uzgajanog lososa ključna je industrija na Farskim otocima, a u prošlosti su uzgajivači lososa imali problema s bolešću lososa, što je uzrokovalo nekoliko kolapsa industrije. Kao odgovor na to, veterinarske su vlasti izgradile infrastrukturu potrebnu za brzo testiranje na bolesti lososa u hitnim slučajevima.

Kada je zahvatila pandemija, farske veterinarske vlasti predložile su prilagodbu ispitnih laboratorija kako bi se mogli koristiti za testiranje na Covid-19 na ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surađivali su s privatnim laboratorijima i javnim zdravstvenim sektorom, omogućavajući Farskim otocima da do kolovoza povećaju svoj kapacitet testiranja na oko 5-7% stanovništva dnevno.

Uklanjanje Covida na Farskim otocima je priča o domišljatosti pojedinaca i organizacija koji su surađivali tijekom pandemije. Naravno, i drugi su čimbenici odigrali ulogu. Geografija je bitna: more i zrak jedine su točke dolaska na Farske otoke, što olakšava upravljanje potencijalnim slučajevima Covid među dolaznim putnicima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo