europa gori / Opasne vrućine haraju Europom: U Portugalu zbog 45°C izvanredno stanje, vatra guta jug kontinenta

Image
Foto: Shutterstock

Nakon rekordno toplog lipnja, očekuje nas topliniski val u srpnju

13.7.2022.
9:25
Shutterstock
VOYO logo

Rekordno visoke temperature u lipnju potakle su val šumskih požara diljem Europe. U Francuskoj su se vatrogasci jučer borili s nekoliko šumskih požara na jugozapadnoj atlantskoj obali, gdje su suša i toplinski val stvorili idealne uvjete za širenje požara.

Vlasti prefekture Bordeaux objavile su da je na tom području raspoređeno 120 vatrogasaca i četiri kanadera. I drugi departmani poslali su vatrogasce.  Šumski požari u područjima Landiras i Teste-de-Buch progutali su oko 450 hektara zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stup dima mogao se vidjeti iz Bordeauxa, javlja France Info. Televizija je izvijestila i o evakuaciji nekoliko okruga. Francuska meteorološka služba izdala je upozorenje na vrućinu, a u srijedu se u regiji očekuje 37 Celzijevih stupnjeva.

Image
glavni vatrogasni zapovjednik /

Od Pule do Dubrovnika, požari u Hrvatskoj prijetili kućama: 'Imamo povećanje od 70% naspram prošle godine'

Image
glavni vatrogasni zapovjednik /

Od Pule do Dubrovnika, požari u Hrvatskoj prijetili kućama: 'Imamo povećanje od 70% naspram prošle godine'

I ostatak Europe očekuje nezapamćen toplinski val. Uz Francusku, s rekordno visokim temperaturama ovog su se tjedna suočavali Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal i Španjolska. U posljenje je dvije zemlje izdana treća i najviša moguća razina upozorenja na vrućinu. Lisabon i Santarém mogli bi doživjeti temperature do 45 stupnjeva Celzija (113 stupnjeva Fahrenheita) već u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevne maksimalne temperature u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji skočile su iznad 40 °C, a ekstremna vrućina pogoršala je sušne uvjete u slivu rijeke Po", objavila je europska služba za klimatske promjene Copernicus.

Europska komisija mobilizirala je svoju vatrogasnu flotu kako bi pomogla Portugalu, a prema CNN piše da je više od 80 općina u 10 okruga izloženo je najvećem riziku od požar sljedećih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva u ponedjeljak je izdao rijetko upozorenje na ekstremnu vrućinu za nedjelju, 17. srpnja, prenosi CNN.

"Upozorenja o vrućini i zdravlju sada su izdana za većinu zemlje, a temperature će ostati konstantno visoke tijekom cijelog ovog tjedna", izvijestio je dr. Agostinho Sousa, voditelj odjela za ekstremne događaje i zaštitu zdravlja u Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno će doći do štetnih zdravstvenih učinaka za cijelu populaciju, ne samo za one koji su najosjetljiviji na ekstremne vrućine, što može dovesti do potencijalne ozbiljne bolesti ili opasnosti po život", dodao je meteorološki ured.

Najviša izmjerna temperatura u Velikoj Britaniji iznosi 38,7 stupnjeva Celzijevih, što bi moglo biti premašeno već ovog vikenda, prema podatcima meteorološkog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija također bi mogla doživjeti zatvaranje cesta zbog topljenja površina, kao i kašnjenja u željezničkom i zračnom prometu zbog ekstremne vrućine.

A zbog suše i visokih temperatura velika je opasnost od požara i u Hrvatskoj. Jučer je gorjelo na više lokaliteta, a najopasnije bilo je kod Dubrovnika gdje je vatra na Srđu zaprijetila kućama. I prošlog je tjedna gorjelo od Pule do Dubrovnika, a jučer je većina Jadranske obale bila označena crvenom bojom koja prikazuje veliku vjerojatnost zbijanja požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo