nema većih nepravilnosti / Opći izbori u Srbiji: Do podne izišlo manje od petine birača, najveći odaziv u Vojvodini

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Najveći odziv birača je u Vojvodini (20,08 posto), slijede regije Šumadije i zapadne Srbije (18,58 posto)

21.6.2020.
15:07
Srdjan Ilic/PIXSELL
VOYO logo

U Srbiji su u nedjelju u tijeku opći izbori, a na glasanje je do podne izišlo 18,01 posto birača, priopćilo je Republičko izborno povjerenstvo (RIK), dok promatračka misija CRTA, prema podacima od 13 sati, navodi da je glasalo 22,9 posto birača.

Najveći odziv birača je u Vojvodini (20,08 posto), slijede regije Šumadije i zapadne Srbije (18,58 posto), te južne i istočne Srbije (17,25 posto), dok je najmanja izlaznost na području Beograda - 14,65 posto, službeni su podaci državnog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manja izlaznost je i u još nekoliko većih gradova - u Nišu je glasalo 15,16 posto, a u Kragujevcu 16,71 posto.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da  dosad "nije bilo kakvih većih nepravilnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom biračkom mjestu nešto posije 12 sati pojavio se i srbijanski predsjednik i vođa Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, koji je i nositelj liste naprednjaka "Aleksandar Vučić - za našu djecu", favorita na izborima, čiju su pobjedu s više od 50 posto glasova prognozirale predizborne ankete.

Image
21 izborna lista /

Parlamentarni izbori u Srbiji: Predizborne prognoze predviđaju uvjerljivu pobjedu Vučića

Image
21 izborna lista /

Parlamentarni izbori u Srbiji: Predizborne prognoze predviđaju uvjerljivu pobjedu Vučića

Premda je njegov dolazak na biralište službeno najavljen tek četrdesetak minuta prije nego se pojavio, Vučića su brojne novinarske ekipe čekale nekoliko sati, a došao je sam, iako je neslužbeno najavljeno da bi mogao doći s s kćerkom Milicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je izjavio kako bi volio da SNS na današnjim izborima osvoji 1,7 ili 1,8 milijuna glasova, ocijenivši  da bi "poslije osam godina na vlasti i negativne kampanje medija" to bio veliki uspjeh.

On je  rekao da "očekuje teške dane i tjedne" u pogledu Kosova, te poručio kako želi izgradnju prijateljskih odnosa sa zemljama regije, s tim da Srbija bude uspješnija od njih, poglavito na području ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Srbije danas glasaju za izbor 250 zastupnika Skupštine Srbije, 120 zastupnika parlamenta Vojvodine, te za vijećnike općina i gradova, birališta se zatvaraju u 20,00 sati, a prvi preliminarni službeni rezultati državnog izbornog povjrenstva očekuju se u 23 sata.

Pravo glasa ima  6,5 milijuna birača, a za mandate se bori 21 izborna lista, među kojima je favorit je Srpska napredna stranka (SNS), srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su prvo raspisani za 26. travnja, ali je kampanja prekinuta uvođenjem izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Predizborni proces obilježen je pokušajima dijela oporbe da osigura što masovniji bojkot izbora, argumentirajući to izostankom uvjeta za poštene izbore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo