JELENA TRIVIĆ / Oporba Dodika optužila za varanje. 'U mom rodnom selu nitko nije glasao za mene?'

Image
Foto: AP Photo/Radivoje Pavicic

Dodik je osvojio nešto više od 242 tisuće glasova, dok je za Trivić glasalo oko 212 tisuća birača

3.10.2022.
13:46
AP Photo/Radivoje Pavicic
VOYO logo

Dosadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pobjeđuje u utrci za predsjednika entiteta Republike Srpske, no oporba koja je ranije tvrdila da je pobijedila njihova kandidatkinja Jelena Trivić, u ponedjeljak ga je optužila za krađu i traži ponavljanje izbora.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, čiji je kandidat za predsjednika RS bila Trivić, kazao je u ponedjeljak kako je protekle noći došlo do naglog preokreta u Dodikovu korist koji nije logično objašnjiv te je ustvrdio kako su rezultati krivotvoreni u gradovima u kojima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima uporište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je to, primjerice, bio slučaj u Doboju i Zvorniku.

"U noći je ukradena demokracija", kazao je Borenović najavivši podnošenje kaznenih prijava, ali i zahtjeva za ponavljanje izbora za predsjednika RS na području cijelog entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'IZ NJEGOVE STRANKE ČESTITAJU' /

Grlić-Radman o izborima u BiH: 'Veliki je to teret, mrlja. Milanović radikalizirao, dao glasove Komšiću'

Image
'IZ NJEGOVE STRANKE ČESTITAJU' /

Grlić-Radman o izborima u BiH: 'Veliki je to teret, mrlja. Milanović radikalizirao, dao glasove Komšiću'

Prema podacima koje je u jutarnjim satima objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) na temelju glasova prebrojanih na 80 posto biračkih mjesta, Dodik je osvojio nešto više od 242 tisuće glasova, dok je za Trivić glasalo oko 212 tisuća birača.

Iz PDP-a su oko ponoći proglasili pobjedu Trivić nad Dodikom tvrdeći kako je ona u tom trenutku imala "nedostižnu prednost", no kasnije brojke su ih demantirale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je u kasnim noćnim satima ustvrdio kako je njegova pobjeda uvjerljiva i jasna, iako je potvrdio kako je ostao bez povjerenja većine građana na području Banje Luke.

U PDP-u tvrde kako je takav ishod rezultat krađe. "Možda nećemo uspjeti istjerati do kraja ovo s ponavljanjem izbora, ali ćemo istjerat do kraja sve prevare", kazala je Trivić u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Dnevni avaz, rekla je da je proces kontaminiran u čitavoj Republici Srpskoj jer, navodi, njoj se javljaju ljudi iz malih mjesta koji su glasali za nju, a njihovih glasova nema.

"U selu iz kojeg ja potičem premješteni su glasovi za Gorana Kalinića", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naći ćemo koliko je takvih mjesta. Točka preokreta dogodila se tijekom noći kada je CIK priopćio da birački odbori nisu dostavili rezultate u sustav. Ni mi tada nismo dobivali podatke. Sve je stalo. Je li normalno da CIK sam priopći da im nisu dostavljeni podaci sa biračkih mjesta? Tražit ćemo da se izborni proces ponovi na nivou čitave RS-a. To je naš konačni cilj. Da na osnovu velikog broja netočnih rezultata dođemo do toga da ponovimo kompletan izborni proces", kaže.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo