PORAST NAPETOSTI / Optužbe iz Sjeverne Koreje: tvrde da je poluotok na rubu nuklearnog rata

Image
Foto: AP

Američki predsjednik je prošli utorak upozorio da je moguć 'veliki, veliki sukob' sa Sjevernom Korejom

2.5.2017.
8:28
AP
VOYO logo

Sjeverna Koreja optužila je u utorak SAD da dovodi korejski poluotok na rub nuklearnog rata, pošto su američki strateški bombardi preletjeli to područje u sklopu vojnih vježbi s Južnom Korejom.

Dva supersonična bombardera B-18 Lancer raspoređena su u vrijeme pojačanih napetosti zbog ustrajanja Sjeverne Koreje na nuklearnom i raketnom programu, unatoč UN-ovim sankcijama i pritisku SAD-a. Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da je cilj vježbi odvratiti Sjevernu Koreju od novih provokacija i pripremiti se za mogući novi nuklearni test Pyongyanga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je objavila da su bombarderi izveli "vježbu bacanja nuklearnih bombi na strateške ciljeve" na njezinu teritoriju u vrijeme kada Trump i "ostali američki ratni huškači svim silama žele izvesti preventivni udar".

"Ta bezobzirna vojna provokacija gura korejski poluotok na rub nuklearnog rata", prenijela je državna novinska agencija KCNA. Trump je u utorak upozorio da je moguć "veliki, veliki sukob" sa Sjevernom Korejom, a Kina je prošli tjedan ucijenila da bi situacija na poluotoku mogla izmaći kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je u tamošnje vode poslao napadačku flotu okupljenu oko nosača zrakoplova USS Carl Vinson, a američki dužnosnici su u utorak objavili da je proturaketni sustav THAAD u Južnoj Koreji dosegnuo operativnu fazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo