Susret ministara / Optužbe na račun EU: Nije postignut dogovor oko kontrole migracija! 'Migrantima preostaje utapanje''

Image
Foto: Shutterstock

Time što su povukli svoje spasilačke brodove i sprječavaju rad brodova humanitarnih organizacija, europske države ustraju na "smrtonosnoj logici"

22.7.2019.
17:02
Shutterstock
VOYO logo

Na neformalnom susretu ministara država Europske unije u ponedjeljak u Parizu nije postignut dogovor o mehanizmu kojim bi se kontrolirale migracije i riješilo pitanje migranata spašenih na Sredozemnom moru. 

"Mislim da još nismo postigli naš cilj, no uspjeli smo stići dalje nego ikad", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon sastanka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme je humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) objavila da pristup EU-a prema ljudima koji bježe iz Libije rezulitira "organiziranom ljudskom patnjom golemih razmjera". 

Time što su povukli svoje spasilačke brodove i sprječavaju rad brodova humanitarnih organizacija, europske države ustraju na "smrtonosnoj logici" koja znači da su "za izbjeglice i migrante jedine predviđene opcije utapanje ili nasilni povratak u Libiju", kazala je predsjednica MSF-a Joanne Liu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukobima pogođena Libija postala je glavna tranzitna točka za migrante iz Afrike koji žele stići u Europu. Mnogi od njih preko mora kreću na prenakrcanim brodovima i čamcima. 

No Malta i Italija, prve države na tom putu, opetovano zabranjuju spasilačkim brodovima da ulaze u njihove luke, strahujući da će ih europski partneri ostaviti da se sami brinu za one koji su spašeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio spasilačkih brodova ipak je uspio uploviti nakon što bi članice EU-a postizale ad hoc dogovore o raspodjeli spašenih. 

"Natezanje oko spašavanja na Mediteranu mora stati", upozorio je Maas i istaknuo potrebu stvaranja "koalicije voljnih". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner prošli je tjedan najavio kako je cilj susreta u ponedjeljak bio dobivanje potpore oko 15 članica EU-a za spomenuti mehanizam. 

Maas je naglasio kako će idući korak biti susret europskih ministara unutarnjih poslova, nakon kojeg će uslijediti još jedan susret ministara vanjskih poslova u Bruxellesu. Nije otkrio kad će se to dogoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Međunarodnoj organizaciji za izbjeglice (IOM), ove se godine u Mediteranu utopilo 426 migranata, što je manje od 1109 koliko ih je stradalo u istom razdoblju prošle godine. 

No pošto je i broj pokušaja prelaska mora manji, ove je godine omjer onih koji poginu veći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo