Ublažio ton / Orban obećao poštovati europske propise

Image
Foto: AP

Orban je opetovao da Mađarska "ne želi zatvoriti sveučilište CEU Georgesa Sorosa koje djeluje u Budimpešti"

29.4.2017.
21:00
AP
VOYO logo

BRUXELLES - Mađarski premijer Viktor Orban kojeg je Bruxelles pozvao na red zbog njegova spornog zakona o sveučilištima, obećao je u subotu da će poštovati europske propise, u prigodi susreta s europskim kolegama s desnice, izvijestili su potonji.

Orban je pred vrhom Europske pučke stranke koja okuplja europske stranke desnog centra obećao da će poštovati sve zahtjeve Europske komisije i ispuniti ih u predviđenom roku, rekao je pred novinarima Siegfried Muresan, glasnogovornik predsjednika PPE-a Josepha Daula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjedništvo PPE-a je premijeru Orbanu i njegovoj stranci Fidesz (koja je član PPE-a) poslalo jasnu poruku da neće pristati ni na kakvo ograničavanje temeljnih sloboda ni na kršenje vladavine prava", dodao je Daul u priopćenju.

"PPE je zatražio od Fidesza i od madžarskih vlasti da učine sve kako bi se poštovali zahtjevi Komisije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EK je u srijedu povisio ton prema Mađarskoj pokrenuvši postupak opoziva njezina zakona o stranim sveučilištima, jedne od inicijativa zbog kojih se u Bruxellesu pribojavaju autoritarnog zastranjivanja Orbanove vlade.

Komisija drži da je taj zakon prijetnja Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) koje je u Madžarskoj utemeljio američki milijarder madžarskog podrijetla George Soros, Orbanov neistomišljenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mađarska vlada je spremna surađivati s EK-om u vezi sa svim otvorenim pitanjima", izjavio je Viktor Orban preko svog glasnogovornika Bertalana Havasija, prenosi novinska agencija MTI.

Orban je opetovao da Mađarska "ne želi zatvoriti sveučilište CEU Georgesa Sorosa koje djeluje u Budimpešti", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No "nijedno sveučilište u Madžarskoj ne može uživati posebne povlastice. Zakon mora biti isti za sve", dodao je.

Zakon o stranim sveučilištima i prijedlog o jačem nadzoru međunarodnih nevladinih organizacija u Mađarskoj potaknuo je snažnu zabrinutost u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo mađarsku vladu da odmah počne pregovore s nadležnim američkim vlastima - u ovom slučaju sa saveznom državom New Yorkom - kako bi potpisali ugovor koji će jamčiti pravo CEU-a da i dalje djeluje u Budimpešti kao slobodna ustanova", napisao je CEU u priopćenju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo