Raskol među najjačima / Orban podijelilo Europsku pučku stranku: Šef pučana kaže da je pretjerao, no naš HDZ se ne slaže

Iako je izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj moraju podržati sve zemlje članice

12.9.2018.
18:27
VOYO logo

Dvije trećine zastupnika prihvatilo je izvješće eurozastupnice nizozemskih Zelenih, Judith Sargentinikojim se otvora put za političke sankcije prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Tako je uvjerljivom dvotrećinskom većinom Europski parlament glasao je za disciplinske mjere protiv Mađarske, zbog kažu, nepoštivanja temeljnih europskih vrijednosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za" je bilo 448 zastupnika, 197 je bilo protiv, a njih 48 suzdržano. Od 10 prisutnih hrvatskih europarlemantaraca pet je bilo protiv, a pet za izvješće. Vlast Viktora Orbana optuživana je za napade na medije, manjine i vladavinu prava, što je Orban redovno odbacivao. Iz Mađarske su odluku nazvali prijevarom i najavili da će ju pravno osporiti. 

Odmah je reagirala i službena Budimpešta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja odluka Europskog parlamenta je ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske. Odluka je donesena na prijevaru i protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o Europskoj uniji", rekao je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Dok službena Budimpešta najavljuje osporavanje odluke, Mađari nisu iznenađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasigurno sankcije neće donijeti ništa dobro, ali oni na neki način moraju regulirati tog patuljka", kažu Mađari.

"Vrlo je važno da cijeli svijet sazna da je on stvarno diktator", čulo se danas na ulicama Budimpešte.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanje o Mađarskoj podijelilo je Europsku pučku stranku, najjaču u Parlamentu, čiji je član i Orbanova stranka Fideš. Dok je čelnik pučana stava da je Orban pretjerao, hrvatski članovi pučana, među kojima je i HDZ glasovali su protiv izvješća. Bivša HSS-ovka Marijana Petir jučer je to potvrdila i u parlamentu. 

"Razumijem zabrinutost kolega, ali aktiviranje članka sedam nije pravi odgovor. Moramo zajednički tražiti rješenja kako sačuvati ujedinjenu Europu", rekla je europarlamentarka Marijana Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktiviranje članka 7 moglo bi Mađarima oduzeti pravo glasa u Vijeću EU, što u HDZ-u smatraju zadnjim rješenjem. Hrvatski socijademokrati i liberali glasovanjem za izvješće, tako ne misle.  

"Podržavam aktiviranje članka 7, koji bi vijeće od Mađarske tražilo određene korake, a onda eventualno i moguće sankcije", kazao je Jozo Radoš, zastupnik u EU parlamentu GLAS/ALDE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orbanova vlada kritizirana je zbog  korupcije, kršenja neovisnosti pravosuđa i sveučilišta, slobode medija, ali i migrantske krize. Iako je izvješće izglasano dvotrećinskom većinom, oduzimanje prava glasa Mađarskoj moraju podržati sve zemlje članice.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo