Putinov prijatelj / Orban sankcije Rusiji zove 'arogancijom' Zapada, natuknuo izlaz iz EU-a zbog 'džihada pravne države', spomenuo Balkan

Image
Foto: AP

Odbacuje svaku ideju o sankcijama Rusiji čak i dok se gomilaju vojske na granici. O EU govori sve najgore, ali... novinari su ga krivo razumjeli

13.2.2022.
22:53
AP
VOYO logo

Predsjednik vlade Mađarske Viktor Orban danas je održao takav predizborni govor pred izbore na koje protiv njegovog Fidesza izlazi kompletna opozicija, ujedinjena od ljevice do desnice, da je njegov glasnogovornik Zoltan Kovacs naknadno morao dokazivati da je DPA sasvim krivo prenio njegove riječi.

Kovacs, međutim, u tome nije bio previše uvjerljiv, barem u onom dijelu svijeta koji običava češće vjerovati provjerenim novinarima, nego političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DPA je, naime, prenio da je Orban optužio Bruxelles da protiv Mađarske vodi "sveti rat, pravi džihad pravne države", te da uopće pravna država tijelima EU-a služi "kao sredstvo kojim nas žele preoblikovati u nešto što bi nalikovalo njima".

Konstataciju da je Orban u govori natuknuo i istupanje Mađarske iz EU-a, kao DPA je naveo i austrijski Der Standard, odnosno dopisnik tog austrijskog tiskanog dnevnika iz Budimpešte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za ovakvo nebiranje izraza kojima se Orban obrušio na tijela Europske unije jest to što Mađarska očekuje da u srijedu Europski sud pravde u Luxembourgu objavi konačan pravorijek o tome da li da se novac iz europskih fondova uvjetuje novim mehanizmom kojim bi se dodijeljena sredstva uskratila članicama EU-a koje krše zakone o pravnoj državi.

Image
'Ovo je rat protiv zapada' /

Ukrajinski politički analitičar za RTL Danas: 'Ovo nije blef! Putin vjeruje da su balkanske zemlje njegov prozor za EU!'

Image
'Ovo je rat protiv zapada' /

Ukrajinski politički analitičar za RTL Danas: 'Ovo nije blef! Putin vjeruje da su balkanske zemlje njegov prozor za EU!'

Na taj mehanizam žalbu su uložile Mađarska i Poljska u prosincu 2020., članice EU-a od kojih jedna ima problematičan odnos prema medijima u prvom redu, korupciji i manjinama, dok u drugoj godinama izrazito konzervativne, pa i vjerski fundamentalističke političke snage pokušavaju dokinuti niz građanskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, nastavi li EU i dalje provoditi svoj "džihad pravne države" prema Mađarskoj, ubuduće više neće biti moguće nastaviti zajedničkim putem, prenijeli su dopisnici Orbanove riječi.

Der Standard je usput optužio Orbana da novcem iz fondova EU-a financira "svoje oligarhe" u Mađarskoj preko kojih održava vlas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je naknadno objavio reakciju Orbanovog glasnogovornika Kovacsa, koji je ustvrdio da je DPA prenijela "sve pogrešno". Kovacs je objavio da Orban ne samo što nije natuknuo napuštanje EU-a, nego:

"Naprotiv, rekao je: 'Mi s naše strane želimo EU održati na okupu… EU ima budućnost samo ako ostanemo zajedno.'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da, dok je navodio salve kritika prema EU-u, istodobno je, taj dio prenijela je Xinhua, naveo da za Balkan ne vidi drugog rješenja nego da uđu u EU i da im se pomogne preko svojevrsnog balkanskog Marshallovog plana.

Orban, osim toga što je optužio EU za "džihad" i "sveti rat" protiv Mađarske, govorio je i prijetećem ratu između Ukrajine i Rusije, ali tako da je prvo naveo da će, ako dođe do rata, "doći do vala izbjeglica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat se mora na svaki način izbjeći", kazao je, a onda rekao i što misli o stavu EU-a prema Rusiji u ovakvoj situaciji:

"Sankcije, politika kažnjavanja, lekcije ili bilo kakav drugi oblik arogancije velikih sila ne dolaze u obzir."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orban je, inače, najbliži Vladimiru Putinu od svih europskih državnika. Orban se sankcijama Rusiji protivi još otkako je ona 2014. anektirala Krim.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo