božićno jutro / Osmnjičeni za bombaški napad u SAD-u nije bio na radaru FBI-ju: Motiv napada je još uvijek nepoznat

Image
Foto: AP Images

U eksploziji u središtu Nashvillea ranjene su tri osobe, oštećeno je nekoliko poslovnih prostora, uključujući i centar AT&T-a.

28.12.2020.
23:24
AP Images
VOYO logo

Anthony Q. Warner, osumnjičenik za izazivanje razorne eksplozije u središtu Nashvillea u petak, "nije bio na radaru" sigurnosnih službi, rekli su istražitelji, a njegovi motivi još nisu utvrđeni.    

FBI je u nedjelju identificirao osumnjičenika Anthonyja Q. Warnera i objavio da je Warner poginuo u eksploziji koja je oštetila više od 40 poslovnih prostora u Nashvilleu, najvećem gradu u Tennesseeju i prijestolnici američke country glazbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezni, državni i lokalni službenici istraživali su u ponedjeljak motiv za izazivanje eksplozije bombe u Nashvilleu na božićno jutro, ali još nema konkretnih tragova zašto je 63-godišnji osumnjičenik izveo samoubilačku misiju.

Motiv je nepoznat 

David Rausch, direktor Ureda za istrage u Tennesseju (TBI), rekao je u ponedjeljak da Warnerova majka surađuje u istrazi, ali je motiv zasad nepoznat. TBI je objavio Warnerov dosje i jednu optužnicu za posjedovanje marihuane prije više od četiri desetljeća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam bio na radaru", rekao je Rausch novinarima i dodao da TBI pomaže FBI-ju i saveznoj Agenciji za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) u ispitivanju susjeda i rođaka. "Svi uzimamo dijelove slagalice, radimo na tome da odredimo koji je bio motiv pojedinca."

Image
Terorizam u Austriji /

Nakon napada u Beču, policija i na ulicama Salzburga

Image
Terorizam u Austriji /

Nakon napada u Beču, policija i na ulicama Salzburga

Eksplodirao je kamper u petak rano ujutro 

Warnerov kamper, parkiran u središtu Nashvillea eksplodirao je u petak u zoru nekoliko trenutaka nakon što su ga primijetili policajci, koji su došli zbog prijave pucnjave, te iz njega čuli glazbu i računalno generiranu poruku koja upozorava na bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozija se dogodila rano ujutro kada je u gradu još bilo mirno. Iz kampera je prije eksplozije svirao "Downtown" - hit Petule Clark iz 1964.

Gradonačelnik Nashvillea John Cooper rekao je u nedjelju kako se čini da postoji povezanost između podmetnute bombe i zgrade AT&T-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rausch je u ponedjeljak rekao da je Warnerov otac radio za AT&T, ali da nije jasno je li to na neki način povezano. 

"Dosad provedena ispitivanja i prikupljeni dokazi ukazuju da je on jedini odgovoran za ovaj čin", rekao je agent FBI-ja Jason Pack i dodao da bi mogli proći tjedni prije nego što se otkrije motiv počinitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema osobi koja je upoznata s istragom, istražitelji dovode u pitanje mentalno zdravlje Warnera

Eksplozija će se smatrati domaćim terorizmom 

Vijećnik Nashvillea Bob Mendes rekao je da će se, iako se čini da je Warner uputio upozorenje kako bi ograničio broj mrtvih, eksplozija vjerojatno smatrati domaćim terorizmom jednom kad se rasvijetli motiv zločina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morao je bešćutno zanemariti hoće li doći do gubitka života", rekao je Mendes

U eksploziji u središtu Nashvillea ranjene su tri osobe, oštećeno je nekoliko poslovnih prostora, uključujući i centar AT&T-a, zbog čega su došlo do poremećaja u pružanju mobilnih, internetskih i TV usluga diljem središnjeg Tennesseeja i dijelova još četiriju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Tennesseja Bill Lee opisao je štetu u gradu "ogromnom" i rekao da očekuje da će predsjednik Donald Trump ubrzo odobriti njegov zahtjev za proglašenje izvanrednog stanja. 

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo