Borba protiv dezinformacija / Europska unija 'objavila rat' fake newsu: 'U svijetu traje rat tipkovnicom'

U moru informacija koje svakodnevno cirkuliraju medijskim prostorom, nerijetko je veliki izazov¸znati što je istina, a što laž

24.7.2020.
12:00
VOYO logo

A kako dezinformacije nanose štetu demokraciji i narušavaju povjerenje građana u institucije, jasno se pokazalo u aktualnoj pandemiji, koja nije samo zdravstvena kriza, nego i ''infodemija''. Kako bi razotkrila lažne vijesti koje ulaze u europski medijski prostor, osnovan je Poseban odbor za vanjsko uplitanje u demokratske procese u Uniji, uključujući i dezinformiranje.

Zauzeti kritički stav

U moru informacija koje svakodnevno cirkuliraju medijskim prostorom, nerijetko je veliki izazov zauzimanje kritičkog stava i procjena što je istinita, a što lažna vijest, takozvani fake news.

Učestalijim korištenjem društvenih mreža tijekom pandemije koronavirusa, lažne vijesti su postale - izraženije. A kako im je svrha dezinformiranje, portale su punili naslovi poput onih o smrtonosnoj 5G mreži, o čudotvornom lijeku protiv koronavirusa i podrijetlu virusa u nekom američkom laboratoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uznemiravanje javnosti /

Širili su lažne vijesti o koroni: Policija podnijela 32 prijave, sudit će im se po zakonu iz ex YU

Image
uznemiravanje javnosti /

Širili su lažne vijesti o koroni: Policija podnijela 32 prijave, sudit će im se po zakonu iz ex YU


Kako bi se pratile i razotkrivale lažne vijesti koje ulaze u europski medijski prostor, osnovan je i Posebni odbor u kojem je i dvoje hrvatskih europarlamentaraca.

''Riječ je doista o specijalnom odboru koji je evo nedavno i odlukom Europskog parlamenta i formiran. Riječ je o Odboru za sprječavanje stranog miješanja u demokratske procese i borbu protiv dezinformacija'', kazao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu.

''Čini mi se da u ovom trenutku u svijetu traje jedan novi rat, mogli bismo ga nazvati rat tipkovnicom ili rat mobitelima. Zbog toga je sve teže ući u trag izvorima dezinformacija. U Republici Hrvatskoj imamo što se tiče posljednje pandemije COVIDA-19, za sada mislim da su to 32 slučaja koja će se naći pred sudom upravo zbog lažnih informacija ili dezinformacija'', kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

A motivi su različiti, od financijskih do vanjskih uplitanja velikih svjetskih sila ponajprije Rusije i Kine. Ovaj Odbor zasjedat će godinu dana od rujna, s mogućnošću produljenja svog djelovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo