testiraju nove verzije / Osnivač BioNTecha: 'O virusu i cjepivu svakog dana naučimo nešto novo. Korona će postati kao i gripa'

Image
Foto: AP

'Ako se idućih godina pojavi neka varijanta za koju se cjepivo mora prilagoditi, mogli bi to onda vrlo brzo učiniti', rekla je jedna od osnivačica.

30.10.2021.
15:32
AP
VOYO logo

Özlem Türeci, jedan od osnivača BioNTecha, malene kompanije koja je dala ogroman doprinos razvoju cjepiva u suradnji s farmaceutskim divom Pfizerom, u nedavnom je intervjuu za Deutsche Welle komentirao smjer daljnjeg razvoja pandemije. Tako je rekao kako o virusu koji je paralizirao svijet znanstvenici svaki dan nauče nešto novo, a tako i o tome kako on reagira na cjepivo.

"Ova saznanja su nam potrebna kako bismo mogli procijeniti kada će pandemija završiti. Ali, ono što već sada sa sigurnošću možemo reći je da će postupno doći do nove normalnosti. To se već sada osjeća. Učimo kako se odnositi prema virusu. Mnogi od nas su već cijepljeni i stekli su novi stupanj slobode. Doći će do nove normalnosti u kojoj će se na temelju imuniteta većina stanovništva moći slobodnije ponašati. Sigurno ćemo se još nekoliko godina nositi na neki način s virusom", rekao je Türeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako će se nastaviti kristalizirati odgovori na pitanja koje znanstvenici danas još nemaju. Još se treba pokazati hoće li se pojaviti nove varijante virusa, koji će biti otporne na postojeća cjepiva, i hoće li se morati izvršiti prilagođavanje cijepljenja.

"S godinama će virus dobiti status koji danas ima virus gripe, protiv kojeg se svake godine ili svake druge godine mogu cijepiti određeni dijelovi stanovništva, a drugi ne moraju. Korona će postati virusno oboljenje koje se može kontrolirati", smatra Türeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro će se cjepivo moći jako brzo prilagoditi novim varijantama virusa

Druga osnivačica ove kompanije, Ugur Sahin, potvrdila je da se trenutno testiraju različite varijante cjepiva na malenom broju dobrovoljaca.

"Studija o južnoafričkoj beta-varijanti je skoro gotova, još jedna o delta-varijanti je u tijeku, prvenstveno radi prikupljanja podataka. Trenutno nema potrebe za zamjenom vakcine. Ali, želimo pokazati da možemo proizvesti i klinički testirati nove varijante cjepiva, i da su ona podjednako sigurna kao i cjepiva koja trenutno imamo. Ako se idućih godina pojavi neka varijanta za koju se cjepivo mora prilagoditi, mogli bi to onda vrlo brzo uraditi s obzirom na činjenicu da smo već etablirali odgovarajuće procese. Moći ćemo se dakle bez većih uzbuđenja pripremiti na to da će se cjepivo pod određenim okolnostima morati svake dvije godine prilagođavati novim mutacijama virusa", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo