Uvijek je samo jedan / Osobni gajdaš Elizabete II svira na sprovodu. Otkrio zanimljivosti: '… a princ me zamoli da sviram AC/DC'

Image
Foto: Shutterstock

Riječ je o tradiciji još od 1843., iz doba kraljice Viktorije. Kako je to kad te kraljica zafrkava? Ili kad joj se obratiš sasvim pogrešnim tituliranjem?

19.9.2022.
10:26
Shutterstock
VOYO logo

Na današnjem ispraćaju kraljice Elizabete II svoju glazbenu dionicu imat će i njen osobni gajdaš Paul Burns, objavio je Daily Record. Između niza klasičnih djela, od Bacha, preko Chopina, do Beethovena, Burns će kraljici odsvirati tradicionalni glazbeni komad "Sleep, Dearie, Sleep".

Paul Burns je, inače, 17. u nizu gajdaš ovakvog naslova na dvoru, u funkciji utemeljenoj 1843. u doba vladavine kraljice Victorije. Što se tiče Burnsa osobno, on je inače pripadnik Kraljevske regimente Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kraljica elizabeta II. vs. kraljica srca /

Najkompleksniji odnos u kraljevskoj obitelji! Princeza Diana kruni je prkosila čak i u svom tragičnom kraju

Image
kraljica elizabeta II. vs. kraljica srca /

Najkompleksniji odnos u kraljevskoj obitelji! Princeza Diana kruni je prkosila čak i u svom tragičnom kraju

Burns je dužnost osobnog gajdaša britanskog monarha, odnosno glavnog gajdaša kraljice, preuzeo prošle godine. Detalje te dužnosti na svojoj stranici Balmoral Piper opisuje jedan suradnik Burnsovih prethodnika, Max Stewart, koji je u Balmoralu proveo deset godina kao jedan od nekoliko gajdaša koji su svirali uz glavnoga, onoga koji nosi naslov osobnog kraljevskog.

Jedna od uloga osobnog odnosno glavnog gajdaša kraljice ili kralja jest i to da vladaru odnosno vladarici zasvira svako jutro tijekom tjedna točno u devet sati i da njegova svirka traje točno 15 minuta. Jedna od rijetkih prilika, možda i jedina u 179 godina kad je to izostalo bilo je kada se, tada 15. u nizu na toj poziciji - Scott Methven, tijekom pet tjedana ispričao zbog obiteljskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljica, zanimljivo, tada nije uzimala zamjenu. Methven je na toj poziciji bio od 2015. do 2019. Zamijenio ga je Richard Grisdale do 2021. kada je dužnost preuzeo Burns koji kraljicu sada ispraća na vječni počinak.

The Irish News je prije nekoliko dana prenio nekoliko anegdota bivšeg glavnog gajdaša Methvena koje je ispričao za agenciju PA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi put (kad smo se sreli) nakon što me je angažirala, okrenula se prema meni i rekla mi: 'Vidite, jedini razlog zašto ste dobili ovaj posao je to što ste istre visine kao ja.' Potom se okrenula i otišla", ispričao je.

Rekao je da nije očekivao od kraljice takvu zafrkanciju, ali da je u istom tonu nastavila s njim komunicirati. Ili, jednom drugom prilikom, kad su se okupili kraljica, vojvoda od Edinburgha i "još nekoliko članova kraljevske obitelji", a gosti koje su pozvali iz tako nekih razloga bili su spriječeni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa sam rekao da ću napraviti mix (glazbenih tema) iz filmova na gajdama. Išao sam tako oko stolova i svirao primjerice Top Gun, kad me je princ od Walesa pitao ako bih mogao odsvirati Thunderstruck od AC/DC."

Ili, onom drugom prilikom kad ju je u Windsoru, pozdravljajući je, pogrešno oslovio s "vaše kraljevsko visočanstvo", kako se na njihovom dvoru običava osloviti princeze ili prinčeve, a ne samog monarha:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njoj nikada ništa ne bi promaklo. Samo je naglo skrenula pogled udesno. Rekao sam joj: 'Molim da mi oprostite, dobar dan Vaše veličanstvo!', a ona me je uhvatila za ruku i rekla mi:

"Gajdašu, ima već 60 godina otkako me je netko oslovio s vaše kraljevsko visočanstvo - i to mi se prilično svidjelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo