KAZNA DO 50 MILIJUNA EURA / Oštar potez Njemačke: kažnjavat će govor mržnje na društvenim mrežama

Image
Foto: Pexels

Zakon daje društvenim mrežama 24 sata da izbrišu ili blokiraju kazneni sadržaj i sedam dana da riješe manje jasne slučajeve

30.6.2017.
16:03
Pexels
VOYO logo

Njemački parlament prihvatio je u petak  prijedlog zakona po kojemu društvene mreže moraju platiti kaznu do 50 milijuna eura ako odmah ne uklone poruke s govorom mržnje, unatoč zabrinutosti da bi zakon mogao ograničiti slobodu govora.

Njemačka ima neke od najstrožih zakona u svijetu za klevete, javno poticanje na zločin i prijetnje nasiljem, sa zatvorskim kaznama za poricanje holokausta i poticanje na mržnju prema manjinama. Ipak, procesuirano je samo nekoliko internetskih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon daje društvenim mrežama 24 sata da izbrišu ili blokiraju kazneni sadržaj i sedam dana da riješe manje jasne slučajeve, uz obvezu da izvijeste osobu koja je uložila žalbu o tome kako je slučaj riješen.

Nepoštivanje te obveze tvrtku bi moglo stajati 50 milijuna eura, a glavnog predstavnika tvrtke u Njemačkoj do 5 milijuna eura. Središnje židovsko vijeće u Njemačkoj pozdravilo je zakon kao "logičan sljedeći korak za učinkovito razračunavanje s govorom mržnje budući da su svi dobrovoljni sporazumi s pružateljima usluga bili neuspješni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je da je to predugo čekana mjera "kojom se treba okončati internetski zakon džungle" te je odbacio primjedbe da će zakon ograničiti slobodu govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo