na samrti je / Osuđen na 7 doživotnih robija: Pogledajte kako izgleda serijski ubojica podrijetlom s Korčule

Image
Foto: Screenshot/Youtube/9NEWS Australia

Ivan Milat je osuđen za brutalna ubojstva najmanje sedam mladih autostopera

29.5.2019.
8:56
Screenshot/Youtube/9NEWS Australia
VOYO logo

Serijski ubojica Ivan Milat, potomak hrvatskih doseljenika s Korčule, na samrti je i prebačen je u bolnicu kod Sydneyja pod visokim mjerama sigurnosti. Više ga neće vraćati u zatvor zato što je u terminalnoj fazi raka.  

Milat je osuđen za brutalna ubojstva najmanje sedam mladih autostopera u razdoblju od 1989. do 1993. i s naznakama seksualnog iživljavanja nad nekima od njih.  Bilo je tu svega - od odrubljivanja glave mačetom dok je žrtva još bila živa, uboda nožem pa do ispaljivanja desetak hitaca žrtvi u glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko ubojstava ranijih godina ima određene sličnosti s Milatovim metodama ubijanja, a čak je i njegov mlađi brat Richard tvrdio da bi policija mogla otkriti "gomile leševa".

Milat je uhvaćen 22. svibnja 1994. kad je 50 specijalaca australske policije upalo u njegov dom u Eagle Valeu i navuklo mu na ruke lisičine. U kući su mu našli svu silu oružja koje je odgovaralo ranama na tijelima ubijenih i nevjerojatnu količinu streljiva. Našli su i mnoštvo predmeta koje je uzimao žrtvama te fotografiju jedne od djevojaka koju je ubio, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve optužbe Milat je nijekao, ali mu nije bilo spasa. Danas služi sedam doživotnih robija jednu za drugom, uz još 18 godina zatvora i bez mogućnosti pomilovanja. Pritom mu nisu uspjeli dokazati da je u najmanje četiri godine iživljavanja na autocesti Melbourne - Sydney pobio još 20-ak drugih djevojaka i mladića.

Njegov otac, Stjepan Marko Milat, rođen je dan nakon Božića 1902. u Blatu na Korčuli. Stjepana i njegova brata otac je već na pragu punoljetstva uputio da pođu tražiti sreću negdje drugdje. Stjepanov brat skrasio se na Novom Zelandu, a Stjepan u Australiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Milat je 1934. upoznao je 14-godišnju kćer engleskih imigranata, Margaret, da bi se dvije godine poslije vjenčali. Ivan Robert Marko Milat rodio se dva dana nakon Božića 1944.

U ‘60-ima je zbog provala i krađa automobila u zatvoru završio još četiri puta. Milata su 1971. su ga dvije djevojke, koje su je pokupio dok su stopirale, optužile za silovanje. Tri godine je bio u bijegu na Novom Zelandu, da bi se 1974. vratio, odmah bio uhićen, ali i oslobođen jer je jedna od djevojaka nedosljedno svjedočila na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Valentinovo 1987. supruga Karen je pobjegla iz kuće sa sinom dok je Ivan bio na poslu. Nekoliko godina kasnije, u rujnu 1992. dvojica džogera u šumi Belanglo pronašla su dva tijela. Ispostavilo se da je riječ o ostacima Joanne Walters (22) i Caroline Clarke (21) i da ih je ubojica svezao, nekoliko desetaka puta izbo nožem i ispalio u njih niz hitaca. A bilo je i tragova seksualnog nasilja.

Istražitelji su ipak uočili da je na tom području nestalo još petero stopera, i to 1989. Sve su ih redom pronalazili tijekom 1993. u istoj šumi kao i prve dvije djevojke, uz tragove jeziva nasilja, primjerena najmračnijim trilerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo