Angelique Coetzee / 'Otkrila sam omikron, znam o toj varijanti više od ikoga. Zapanjena sam reakcijama svjetskih čelnika'

Image
Foto: Shutterstock/Twitter/SAMedicalAssoc
Image
Foto: Shutterstock/Twitter/SAMedicalAssoc

Smatra da je upozorenje premijera Borisa Johnsona da Veliku Britaniju čeka 'plimni val' infekcija omikronom 'na rubu histerije'

14.12.2021.
14:40
Shutterstock/Twitter/SAMedicalAssoc
VOYO logo

Dr. Angelique Coetzee, predsjednica Južnoafričkog udruženja liječnika i prva osoba koja je uočila novu varijantu koronavirusa kod pacijenta, komentirala je "histeričnu reakciju" Velike Britanije na pojavu omikrona u osvrtu za Daily Mail. 

Poručila je kako smatra da su predviđanja da će Britanija do kraja mjeseca imati do milijun slučajeva te će NHS biti preopterećen s do 10.000 hospitalizacija dnevno, vjerojatno uvod u priču o ponovnom otkazivanju Božića i lockdownu za Novu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je upozorenje premijera Borisa Johnsona da Veliku Britaniju čeka "plimni val" infekcija omikronom "na rubu histerije."

"Trebate samo pogledati što se događa u Južnoafričkoj Republici, gdje su zabilježeni prvi slučajevi omikrona, da bi shvatili da je ovakva reakcija nesrazmjerna s rizicima koje ova varijanta nosi", kazala je Coetzee. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nacionalni stožer /

Preminulo 56 osoba, broj novozaraženih u padu: Provjerite stanje po županijama

"Zapanjena reakcijom svjetskih čelnika"

"Čini se da je novi soj neko vrijeme cirkulirao u JAR-u, a prethodno je zabilježen u Bocvani. Moja dužnost je bila da prijavim zabrinutost. Ne žalim što sam to učinila, ali sam zapanjena reakcijom svjetskih čelnika koja je uslijedila, kada su Velika Britanija i neke druge europske države nametnule stroga ograničenja za putovanja te produžile karantenu", kazala je i dodala kako je rekla da ne znaju ni približno dovoljno o omikronu da bi se nametala takva ograničenja. 

"Sada sam još više začuđena najnovijim izjavama britanske vlade, s obzirom na saznanja o omikronu u posljednja četiri tjedna. Radila sam s pacijentima koji su se zarazili novim sojem koronavirusa i mislim da je sigurno reći da znam više od većine o učincima koje može imati na ljude", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da kao liječnica opće prakse radi već 33 godina te kako je ona prvi kontakt pacijentima.

"Mi se bavimo pravim ljudima, a ne statističkim projekcijama i mogu vas uvjeriti da su simptomi kod pacijenata kod kojih je identificiran omikron vrlo blagi u usporedbi s onima koje vidimo kod pacijenata zaraženih puno opasnijom delta varijantom. Ne morate mi vjerovati na riječ. Vidjela sam dosta pacijenata s omikronom koji su prije imali delta varijantu i reći će vam da su sretni što su drugi put imali omikron, iako nitko ne može biti sretan što je obolio od COVID-a 19", napisala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila prve simptome kod prvog pacijenta

Coetzee je otkrila na koje simptome se žalio prvi pacijent zaražen omikronom: 

"Došao mi je mladić koji je mislio da je predugo bio na suncu jer je radio vani. Pacijenti obično imaju bolove u mišićima, glavobolju i malo su umorni, ali ne pogoršavaju se nakon toga. Nakon pet dana stanje se popravlja i to je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da u dijelu Južnoafričke Republike, u kojemu radi, nije bilo puno pacijenata koji su zbog omikrona završili u bolnici. Kaže kako se većina liječila kod kuće uz primjenu protuupalnih lijekova, poput ibuprofena. Dodala je kako je većina pacijenata zaraženih omikronom necijepljena.

"To sigurno nije argument protiv cijepljenja, ne mogu dovoljno naglasiti važnost istoga, ali umirujuća je spoznaja da se čak i nezaštićeni pacijenti puno lakše bore protiv omikrona nego protiv delte."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suvišno je pričati o lockdownu"

Coetzee je istaknula kako je suvišno pričati o lockdownu s obzirom na to da je do današnjeg dana oko 23,5 milijuna Britanaca primilo tri doze cjepiva. Kaže da u Južnoafričkoj Republici ljudi gotovo uopće ne spominju omikron.

"Kao što je jedan korisnik Twittera komentirao: COVID je postao britanska neuroza", zaključila je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson jučer je potvrdio da je najmanje jedan pacijent u Britaniji umro nakon zaraze omikronom te istaknuo da svi trebamo zaboraviti na ideju da je to na neki način blaža verzija virusa.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo