tko će odgovarati / Otkrivena nova masovna grobnica u Srbiji, ali o njoj se i dalje šuti: 'Skriveni grobovi pokazuju nesumnjivo sudioništvo u zločinu'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

O toj vijesti, vlada u Srbiji i dalje šuti

24.11.2020.
18:00
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju objavio je da je u Kiževaku u općini Raška pronađena nova masovna grobnica, a predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, Veljko Odalović izjavio je da se u grobnici nalazi između 15 i 17 tijela čija će identifikacija biti moguća nakon obavljene DNK analize. Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odmah je zatražilo ekshumaciju pronađenih tijela, ali o toj vijesti vlada u Srbiji i dalje šuti, prenosi Deutsche Welle.

Jedina osoba koja je dala komentar jest predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić koji je u priopćenju napisao da to nije jedina grobnica pronađena u Srbiji te je istaknuo da skriveni grobovi ''skriveni grobovi pokazuju kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo sudioništvo u zločinu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Gomilaju se lijesovi /

Zabrinjavajuće: Dronom snimljene stravične slike masovne grobnice u New Yorku

Image
Gomilaju se lijesovi /

Zabrinjavajuće: Dronom snimljene stravične slike masovne grobnice u New Yorku

Kiževak je peta pronađena masovna grobnica

Zanimljivo je i da je nekoliko dana nakon toga Vučiću zabranjen ulaz u Kosovo, još jednu činjenicu o kojoj nema komentara srpskih dužnosnika. Vuletić je pitao predsjednika Srbije je li zabrana da on ode u Kosovo u "bilo kakvoj vezi s pronalaskom grobnice''. Odgovor na to pitanje nije dobio.

Prije Kiževka, masovne grobnice pronađene su u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici s ukupno 914 tijela. Iako se Srbija obvezala da će uložiti napore u lociranje i identificiranje posmrtnih ostatataka nestalih osoba, izjave nekih dužnosnika ukazuju na suprotno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč otkrivenim grobnicama, pred sudom ne završava nitko

Fond za humanitarno pravo (FHP) raspolaže dokumentima koji upućuju na to da su u skrivanju leševa ubijenih Albanaca sudjelovali na desetine pripadnika i MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije, a po nalozima policijskih dužnosnika, u uklanjanju leševa sudjelovali su i civili i radnici javnih poduzeća. Unatoč tome, nitko od njih nije sudski gonjen.

Među osumnjičenima su načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dragan Ilić, nekadašnji načelnik Kriminalističko-tehničkog centra Vladimir Aleksić, Petar Zeković, jedan od pomoćnika Vlajka Stojiljkovića, Goran Radosavljević Guri, nekad nadležni za Nastavni centar u Petrovom Selu, gdje su otkrivene dvije masovne grobnice i drugi, ali ni za koga nije do kraja istražena odgovornost niti podignuta optužnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo