Giorgia Meloni / Ova žena mogla bi postatati prva premijerka Italije: Kritizira EU i LGBT lobije, a hvalila je Mussolinija

Image
Foto: AP

Svoju krajnje desnu stranku dovela je nadomak vlasti

23.9.2022.
8:49
AP
VOYO logo

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Mussolinija do favoritkinje za prvu talijansku premijerku, Giorgia Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je krajnje desna koalicija na čelu s njezinom Braćom Italije na najboljem putu da pobijedi na nedjeljnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i „LGBT lobije”, ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

„Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka”, rekla je na skupu u Rimu 2019., što je postalo viralno nakon što je remixirano u dance pjesmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći.

Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti, ali kaže da će sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kaže da želi ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor.

Spremna za vlast

Rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom, pošto ih je otac ostavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se dugo bavi politikom. S 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i bila je među osnivačima Braće Italije 2012. godine.

Na izborima 2018. njezina stranka osvojila je četiri posto glasova, a sada u anketama dobiva više od 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako u nedjelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo svojih suparnika, nego i koalicijskih partnera, protuimigrantske Lige Mattea Salvinija i stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloni ide u prilog to što je njezina stranka bila jedina oporbena stranka zadnjih 18 mjeseci jer su sve ostale odlučile ući u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno želi razuvjeriti one koji postavljaju pitanja o njezinu manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom „Spremna” širom zemlje.

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na golemi talijanski dug, unatoč tome što njezina koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

No, govori da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neofašistička prošlost

Meloni je kao tinejdžerka bila aktivistkinja za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata.

U dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je „Mussolini bio dobar političar jer je sve što je radio radio za Italiju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006., promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio „pogreške”, kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Njezina stranka preuzela je ime iz prvog stiha talijanske himne, a njezin logo uključuje plamen koji je koristio i MSI, u bojama talijanske zastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbila je pozive da promijeni logo, inzistirajući da plamen „nema ništa s fašizmom”.

„Talijanska desnica prepustila je fašizam povijesti ima već više desetljeća”, rekla je u video obraćanju stranim dopisnicima prošli mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Insistira da u njezinoj stranci „nema prostora za nostalgiju”.

Meloni ima kćer, rođenu 2006., s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo