Zračna luka Istanbul / 'Ovo će djelo obilježiti povijest': Pogledajte kako izgleda novi najveći aerodrom na svijetu

Image
Foto: AP

Do 2028. se planira dosegnuti kapacitet od 200 milijuna putnika na godinu

29.10.2018.
22:00
AP
VOYO logo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je u Istanbulu svečano otvorio novu zračnu luku faraonskih dimenzija, novi u nizu infrastrukturnih megaprojekta koji bi trebao postati najveći aerodrom na svijetu. 

"Nadam se da će zračna luka (...) služiti na dobrobit naše regije i svijeta", izjavio je Erdogan na svečanosti i dodao da se novi aerodrom zove jednostavno "Zračna luka Istanbul".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanom presijecanju vrpce nazočili su čelnici balkanskih zemalja i središnje Azije, kao i katarski emir šeik Tamim ben Hamad Al-Thani, ali i kontroverzni predsjednik Sudana Omar el-Bešir, kojega izručenje traži Međunarodni kazneni sud kako bi mu sudio po optužbama za genocid. 

Otvorenje nove zračne luke u gradu na Bosporu poklopilo se s 95. godišnjicom Republike. Zračna luka zapravo će biti puštena u promet krajem prosinca, a prvi komercijalni let predviđa se u srijedu za Ankaru, prijestolnicu Turske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, zrakoplovi će iz nove zračne luke polijetati put samo pet odredišta do prosinca kada će novi aerodrom zamijeniti sadašnji i prezasićeni "Atatürk".

Uz zračnu luku Sabiha Gökçen, Istanbul će s novom imati ukupno tri međunarodne zračne luke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi aerodrom koji će zamijeniti međunarodnu zračnu luku Ataturk, potkapaciranu za današnje potrebe, imat će u prvo vrijeme kapacitet 90 milijuna putnika godišnje, čime će se svrstati, kako ocjenjuje svjetska organizacija za zračne luke ACI, među pet najvažnijih svjetskih aerodroma u smislu prihvata putnika.

Image

Otvoren Erdoganov ponos: Pogledajte kako izgleda novi najveći aerodrom na svijetu

Image

Otvoren Erdoganov ponos: Pogledajte kako izgleda novi najveći aerodrom na svijetu

Međutim, riječ je tek o prvoj fazi, jer IGA, operater novog aerodroma, planira do 2028. dosegnuti kapacitet od 200 milijuna putnika na godinu, što je dvostruko više od američke zračne luke u Atlanti koja danas zauzima prvo mjesto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova istanbulska zračna luka tek je jedna u nizu infrastrukturnih megaprojekta za koje se Erdogan gorljivo zauzima nastojeći tursku uvesti u klub prvih deset svjetskih sila do 2023. godine, kada će zemlja proslaviti stogodišnjicu proglašenja republike.

"Ovo će djelo obilježiti povijest", poručio je turski predsjednik u svome govoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, gradnju zračne luke pratile su polemike, primjerice o utjecaju projekta na okoliš te nadasve o radnim uvjetima nekih 34.000 radnika koji su se utrkivali s vremenom kako bi projekt završili u predviđenom roku. 

Štrajk radnika u rujnu bio je brutalno ugušen odvođenjem stotina osoba u pritvor. Većina je poslije bila puštena, ali dvadesetak osoba još je u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima vlasti, poginulo je tridesetak radnika tijekom gradnje počete 2015., no sindikati tvrde da je stvarni broj žrtava veći.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo