Britanija odsječena / Ovo nisu divovske lego kocke već parkirani kamioni koji su zaglavili na granici s Francuskom

Otok je sada izoliran

22.12.2020.
23:00
VOYO logo

Nestvarno izgledaju scene na granicama i u lukama Velike Britanije. Neviđene, kilometarske kolone, tisuće kamiona stoje na cesti prema Doveru, i ne mogu otići prema Francuskoj.

Odsječeni od svijeta

Ne mogu, jer je Britanija odsječena od ostatka svijeta. Francuzi su im zatvorili granice, u Britaniju ne leti većina aviokompanija, sve zbog novog soja virusa. Za koji Svjetska zdravstvena organizacija kaže da nije baš tako zabrinjavajuće kao što se misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, ovo nisu divovske lego kocke već parkirani kamioni koji su zaglavili na granici s Francuskom. Više od tri tisuće vozača čekaju ljuti, gladni, promrzli. Francuska je u nedjelju navečer zatvorila granicu na 48 sati. Macronovi su to božićni taoci prenose britanski mediji.

Otok je izoliran, ne plove brodovi, tamo ne lete avioni iz 50 zemalja. I Hrvatska pošta je obustavila dostave, sve zbog novog soja virusa.

''Uvjerenja sam da će se mjere još postrožiti u nekim dijelovima zemlje. Izgledno je da će se ovaj soj nastaviti širiti'', rekao je Patrick Vallance, znanstveni savjetnik britanske Vlade.

Otočki mediji pitaju se kakvog smisla ima zatvoriti granice zbog soja, koji se ionako vjerojatno već proširio po Europi. Moguće je da je još u rujnu stigao u Hrvatsku. Uzorke iz Međimurske i Varaždinske županije analiziraju u Klinici Fran MIhaljević, a planiraju ih poslati i u Europu.

''Ako imate virus koji se brže širi to znači, pa i uz istu patologiju, više zaraženih u kratkom vremenu, više hospitaliziranih, pa možda i sa većim komplikacijama'', rekao je imunolog Bojan Polić.

Image
Nemojte se žaliti /

Ako ste mislili da su pandemija i stožeri ukrali Božić u Hrvatskoj, prevarili ste se: Pogledajte mjere koje vrijede diljem Europe!

Image
Nemojte se žaliti /

Ako ste mislili da su pandemija i stožeri ukrali Božić u Hrvatskoj, prevarili ste se: Pogledajte mjere koje vrijede diljem Europe!

Rješenje postoji

Testiraju se i cjepiva, nema dokaza da ne djeluju na novi soj, ali ako i to bude slučaj, rješenje postoji.

''Možemo započeti s izradom cjepiva koje potpuno oponaša ovu novu mutaciju, a mogli bismo tehnički pružiti novo cjepivo u roku od šest tjedana'', izjavio je Ugur Sahin, direktor BioNTecha.

Svjetska zdravstvena organizacija smiruje paniku, poručuju da je novi soj vipod kontrolom.

''Novi soj se doista brže širi, ali još nema dokaza da bi mogao izazivati teže simptome ili veću smrtnost'', rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

A osim novog soja i blokirane zemlje - Boris Johnson ima još jedan problem. Brexit. Ovako bi mogla izgledati isporuka robe nakon što Velika Britanija službeno izađe iz Europske Unije. A to je za 10 dana.

''Nema pomaka u pregovorima. Postoje problemi. Snažan napredak ostaje najbolji opis života nakon 1. siječnja'', izjavio je britanski premijer Boris Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Kako će im život izgledati još ne znaju, jer se s Europom nisu dogovorili. Ako tako ostane, vrijedit će pravila Svjetske trgovinske organizacije. To znači dodatni porezi, papirologija, čak i mornarica koja bi kontrolirala ulazak brodova iz Unije.

''Nalazimo se u ključnom trenutku i ovo nam je posljednji pokušaj za postizanje dogovora'', kazao je Michael Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit.

Europa se zasad dogovorila samo da bez obzira na novi soj, otvore granice prema Britaniji. Za prijevoz robe. Tisuće vozača se nada da Božić neće dočekati u kamionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo