rijetko viđen pothvat / Ovo se zove želja za slobodom: sjevernokorejski vojnik prebjegao u Južnu Koreju preko minirane granice

Image
Foto: AP

Svake godine prosječno tisuću stanovnika Sjeverne Koreje prebjegne u Južnu Koreju, no većina ih putuje preko Kine

29.9.2016.
8:55
AP
VOYO logo

SEUL - Sjevernokorejski vojnik u četvrtak je prebjegao u Južnu Koreju, uspijevši prijeći jednu od najbolje čuvanih i utvrđenih granica u svijetu usred pojačanih napetosti između dviju susjednih zemalja.

Vojnik je prešao vojnu crtu razgraničenja koja prolazi demilitariziranom zoni koje dijeli dvije Koreje, tehnički još uvijek u ratu otkad je sukob koji je trajao od 1950 do 1953. završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine prosječno tisuću stanovnika Sjeverne Koreje prebjegne u Južnu Koreju, no većina ih putuje preko Kine. Neobično je da je jedan stanovnik Sjeverne Koreje uspio prijeći vojnu crtu razgraničenja ograđenu bodljikavom žicom i mnoštvom vojnika s obiju strana granice. 

Posljednji put je takav prijelaz granice zabilježen u lipnju 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejski vojni dužnosnici kažu da je vojnik bio nenaoružan i da nije bilo pucnjave. 

Njegov bijeg uslijedio je nakon niza prebjega uglednih pojedinaca koji je razljutio Sjevernu Koreju usred pojačanih međunarodnih napetosti zbog nuklearnih i raketnih pokusa te zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najpoznatijih je Thae Yong Ho, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Velikoj Britaniji. On je postao najviše rangirani diplomat koji je u Južnu Koreju stigao prošli mjesec, zadavši na taj način neugodan udarac sjevernokorejskome lideru Kim Jong Unu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo