dosad poznati podaci / Ovo su najvažniji osumnjičenici povezani s napadima u Parizu

Image

Sedam napadača skončalo je tijekom samih napada 13. studenoga, a mozak operacije ubijen je u policijskoj akciji 18. studenoga s još dvije osobe

28.11.2015.
17:35
VOYO logo

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve ovog je tjedna rekao da su od uvođenja izvanrednog stanja nakon krvavih napada u Parizu 13. studenoga izvedena 1233 pretresa kuća i stanova i da je protiv 124 osobe podignut optužni prijedlog zbog povezanosti s napadima i terorizmom, ali francuski istražitelji i dva tjedna nakon krvoprolića u kojem je život izgubilo 130 ljudi pokušavaju identificirati odgovorne za napade i njihove pomagače.

Sedam napadača skončalo je tijekom samih napada 13. studenoga, a mozak operacije ubijen je u policijskoj akciji 18. studenoga s još dvije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su podaci koji su dosad poznati o napadačima i drugim osumnjičenicima za pariški pokolj.

ABDELHAMID ABAAOUD (28) - mozak operacije. Belgijski državljanin marokanskog podrijetla koji je odrastao u siromašnoj briselskoj četvrti Molenbeeku, ubijen u policijskoj raciji na pariško predgrađe St. Denis 18. studenoga. Abaaoud je bio u Siriji od 2014. i prometnuo se u jednog od prominentnih pripadnika džihadističke organizacije tzv. Islamske države. Sumnjiči ga se za još nekoliko planiranih, ali  neuspjelih terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje su izvele napade u Parizu 13. studenoga:

OMAR ISMAIL MOSTEFAI (29) - Francuski državljanin iz pariške četvrti Courcouronnes jedan je od ubojica iz koncertne dvorane Bataclan. Policiji je bio poznat kao sitni kriminalac, ali nikad nije bio u zatvoru. Od 2010. je bio pod nadzorom zbog sve snažnijeg radikalizma, a navodno je neko vrijeme proveo i u Siriji.

SAMY AMIMOUR (28) - Rođen u Parizu, taj bivši vozač gradskog autobusa bio je drugi napadač u Bataclanu. Policiji poznat po vezama s teroristima, 2013. je postao tražena osoba po međunarodnom uhidbenom nalogu no tad je, po tvrdnjama njegove obitelji, otišao u Siriju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći napadač, koji se raznio u Bataclanu, još nije identificiran.

BRAHIM ABDESLAM (31) - Francuski državljanin koji se raznio u restoranu Comptoir Voltaire. Živio je u Molenbeeku, gdje je svojedobno vodio jedan kafić i navodno prijateljevao s Abaaoudom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SALAH ABDESLAM (26) - Mlađi Brahimov brat koji je odrastao uz njega u Molenbeeku i koji je i dalje u bijegu. Smatra se da je tijekom napada na pariške restorane i kafiće bio uz brata. Istražitelji zakođer vjeruju da su po njega, na njegov poziv, u Pariz iz Bruxellesa u noći napada došla dva poznanika i prevezla ga u glavni grad Belgije.

BILAL HADFI (20) - Francuski državljanin koji je živio u Belgiji raznio se blizu pariškog nogometnog stadiona Stade de France. Po medijskim tvrdnjama, i on je neko vrijeme proveo među džihadistima Daesha u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NEIDENTIFICIRANI TERORIST - Uz truplo drugog napadača kod stadiona pronađena je sirijska putovnica na ime 25-godišnjeg Ahmada al-Mohamada, ali se vjeruje da je krivotvorena pa se identitet napadača i dalje istražuje. Smatra se da je osoba koja se koristila putovnicom ušla u Europu kao izbjeglica, u sklopu migrantskog vala.

Treći napadač na stadion, ubijen tijekom napada, također još nije identificiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomagači u Francuskoj:

HASNA AITBOULAHCEN (26) - Navodno Abaaoudova nećakinja, ubijena u policijskom napadu na ST. Denis 18. studenoga

JAWAD BENDAOUD - Zasad jedina osoba u Francuskoj koja će se suočiti s optužbama za pariške napade. Prije nego što je pritvoren, medijima je izjavio da je on osigugurao stan u kojem je Abaadoud ubijen, ustvrdivši kako nije znao da su u pitanju teroristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomagači u Belgiji:

MOHAMMED AMRI (27) i HAMZA ATTOU (21) - Vjeruje se da su oni došli automobilom po Salaha Abdelslama u Pariz nakon napada i prevezli ga u Bruxelles. Uhićeni su u Belgiji pod optužbom za terorizam, a Attou je policiji, po iskazu njegovog odvjetnika medijima, rekao da Abdeslam sa sobom možda nosi eksploziv i da je bio "jako opasan i bijesan".

ALI O. (31) - Francuski državljanin s prebivalištem u Molenbeeku, uhićen u Belgiji po optužbi za terorizam. Smatra se da je on automobilo prevezao Abdeslama na drugi kraj Bruxellesa nakon što se on 14. studenoga vratio iz Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

LAZEZ A. (39) - Marokanac s prebivalištem u Bruxellesu uhićen je u Belgiji po optužbi za terorizam i povezanost s napadima u Parizu nakon što su u njegovom automobilu pronađena dva pištolja i tragovi krvi.

OSUMNJIČENICI 5 i 6 - Još su dvije osobe u Belgiji uhićene zbog povezanosti s terorizmom i napadima u Parizu, ali njihova imena još nisu objavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOHAMED ABRINI (30) - Belgija je izdala međunarodni uhidbeni nalog za Abrinijem koji je 11. studenoga snimljen za volanom Renaulta Clia koji je potom korišten u parisškim napadima. Na snimci se vidi Abrini u društvu sa Salahom Abdeslamom na jednoj benzinskoj postaji u sjevernoj Francuskoj.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo