Kim bio spreman na ustupke / Ovo su razlozi zbog koji se Trump i Kim nisu ništa dogovorili! Američki predsjednik: 'To ne možemo učiniti'

Image
Foto: AP Images

Započinjući drugi dan summita u Hanoiju Trump je ponovno istaknuo da se pregovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji ne treba brzopleto voditi

28.2.2019.
9:40
AP Images
VOYO logo

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je u Hanoiju, nakon neuspješnog summita sa sjevernokorejskim vođom, objavio da sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija protiv Pjongjanga.

"Radi se o tome da su htjeli ukidanje sankcija u cijelosti, no mi to nismo mogli učiniti.... morali smo otići", rekao je Trump novinarima nakon prekida američko-sjevernokorejskih razgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nisu uspjeli postići sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu u četvrtak.

Trump je dodao da su "smatrali da nije dobro da potpišu bilo što". "Ponekad trebate otići, i ovo je bio taj slučaj", rekao je Trump.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kim bio spreman na ustupke

Image

Propao dogovor između Kim Jong Una i Trumpa: Kim napravio nešto što do sada nikad nije

Image

Propao dogovor između Kim Jong Una i Trumpa: Kim napravio nešto što do sada nikad nije

Američki predsjednik rekao je da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja "ali ne onih koje smo mi tražili". "U zamjenu za to nismo mogli ukinuti sve sankcije", rekao je Trump.

Prije toga glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders objavila je da "u ovom trenutku nikakav dgovor nije postignut no njihovi timovi nadaju se budućim susretima”.  "Dvojica vođa razgovarala o različitim načinima denuklearizacije i gospodarskim konceptima", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti "zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma", prema Bijeloj kući koja nije objavila što se točno trebalo potpisati.

Obojica vođa napustila su mjesto pregovora bez planiranog zajedničkog ručka i otišla u svoje hotele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak je prije prekida pregovora poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja i da se ne bi drugi puta susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu da to ne misli.

Napredak odnosa

Kim i Trump u četvrtak su započeli drugi dan summita u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju izražavajući nadu u daljnji napredak u poboljšavanju odnosa i ključnom pitanju denuklearizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da to nisam spreman učiniti, ne bih bio tu”, rekao je Kim novinarima uz pomoć prevoditelja kada je bio upitan je li spreman odustati od nuklearnog oružja.

Trump, odgovorajući na njegove riječi, rekao je: "To je možda najbolji odgovor koji ste ikad čuli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica vođa sjedila su jedan preko puta drugog za konferencijskim stolom, svaki sa svojim suradnicima. Kim nije pojasnio što bi "denuklearizacija" sadržavala a upitan je li spreman na konkretne korake Kim je odgovorio da su baš o tome razgovarali.

"Nadam se da ćete nam dati vremena za razgovore. I minuta je dragocjena", rekao je novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD od Sjeverne Koreje zahtijeva da odustane od čitavog nuklearnog i raketnog programa a Pjongjang želi uklanjanje američkog nukelarnog kišobrana u regiji koji obuhvaća Južnu Koreju i Japan.

Summit dvojice vođa u Singapuru u lipnju, prvi između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe, proizveo je izjavu u kojoj se Kim obvezao na napore prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka no od tada je bilo malo napretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearni pregovori

Započinjući drugi dan summita u Hanoiju Trump je ponovno istaknuo da se pregovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji ne treba brzopleto voditi.

"Od početka govorim da brzina za mene nije važna. Iznimno cijenim što nema testiranja nuklearnih raketa", rekao je Trump prije susreta s Kimom. "Kim i ja želimo pravi dogovor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja od 2017. nije provela nuklearne ili interkontinentalne balističke testove.

Kim, kojega je novinar pitao je li uvjeren da će se sporazum postići, odgovorio je uz pomoć prevoditelja: "Prerano je reći no ne bih rekao da sam pesimističan. Moj je trenutni osjećaj, imam osjećaj da će biti dobrih rezultata", rekao je u prvom ikad odgovoru nekom stranom novinaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uložili smo puno napora i vrijeme je da ih pokažemo", rekao je Kim.

Trump je ponovio da Sjeverna Koreja ima ogromni potencijal i ako se postigne dogovor izolirana zemlja mogla bi postati "ekonomska velesila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan jesu li razgovarali o ljudskim pravima Trump je odgovorio da su razgovarali o svemu.

Za kratkog prekida u razgovorima dvojica vođa prošetala su se oko pola sata hotelskim dvorištem pokraj bazena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo