zbog koronavirusa / Ozbiljno upozorenje WHO-a: 'Broj umrlih od malarije u Africi bi se mogao udvostručiti'

Image
Foto: AP

Godine 2018. u afričkoj je regiji zabilježeno 213 milijuna slučajeva malarije i 360.000 umrlih

23.4.2020.
16:49
AP
VOYO logo

Broj umrlih od malarije u subsaharskoj Africi mogao bi se ove godine udvostručiti na 769.000, jer pandemija novog koronavirusa remeti suzbijanje te bolesti, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U regiji je više od 25.000 potvrđenih slučajeva covida-19, uključujući više od 1200 umrlih, i vlade se fokusiraju na suzbijanje pandemije u suradnji s partnerima kao što je WHO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalna direktorica WHO-a za Afriku, dr. Matshidiso Moeti, pozvala je sve afričke zemlje da nastave raditi na prevenciji od malarije.

Moeti je upozorila da bi se broj umrlih od malarije u subsaharskoj Africi mogao „udvostručiti u odnosu na 2018. ako se obustavi distribuciju mreža za krevete tretiranih insekticidima te ako oslabe mjere upravljanja malarijom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To bi bio najveći broj umrlih u regiji od 2000.”

Ukazala je na statistike od zaraze ebolom u Africi koje pokazuju da je više ljudi umrlo od drugih bolesti, uključujući malariju, nego od same ebole, jer nisu imali pristup liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nemojmo to ponoviti s covidom-19”, naglasila je.

Godine 2018. u afričkoj je regiji zabilježeno 213 milijuna slučajeva malarije i 360.000 umrlih, što je više od 90 posto od ukupne brojke u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO upozorava da bi se broj umrlih mogao udvostručiti na 769.000 ako fokusiranje na usporavanje širenja novog koronavirusa dovede do smanjenja pristupa lijekovima protiv malarije za tri četvrtine.

To je najgori mogući scenarij, koji pretpostavlja suspenziju cjelokupne distribucije mreža protiv komaraca tretiranih insekticidom zbog pandemije, objašnjava WHO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benin, DR Kongo, Sierra Leone i Čad pokrenuli su programe borbe protiv malarije tijekom pandemije, navodi organizacija, dodajući da bi to trebao biti primjer drugim afričkim zemljama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo