Svjedok vremena / P. Galbraith govorio o 'krivom pristupu raspadu SFRJ', izrekao i zanimljivu opasku o Tuđmanu, Šušku i BiH

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj u doba rata kritizirao je svijet koji je 'htio očuvati Jugoslaviju'. Proces Srbije protiv hrvatskih pilota 'nije mu jasan'

29.5.2022.
14:30
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

Međunarodna zajednica je devedesetih imala krivi pristup, jer je bila usredotočena na održavanje Jugoslavije umjesto na sprječavanje rata, rekao je u nedjelju Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Prije tridesetak godina raspad države jednostavno nije bio prihvaćen, pa kad su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost, bilo je puno protivljenja”, no ono je oslabilo raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Galbraith novinarima uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
važan dan /

Hrvatska obilježava 30. obljetnicu priznanja. Tuđman je tada rekao: 'Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave'

Image
važan dan /

Hrvatska obilježava 30. obljetnicu priznanja. Tuđman je tada rekao: 'Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave'

"Mislim da je međunarodna zajednica, uključujući SAD, tada imala krivi pristup, jer problem nisu bili raspad Jugoslavije niti neovisnost Hrvatske i Slovenije, problem je bio rat”, dodao je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine:

"Problem je bio rat, a umjesto na očuvanje Jugoslavije trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata koji je bio velika tragedija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galbraith je na skupu kazao da su devedesete bile niz događaja koje su dovele do rezultata koji je "lako mogao biti potpuno drugačiji", no da je zadovoljan što je Hrvatska danas kao mirna demokratska država, članica NATO-a i EU-a diplomatski postala "vrlo dosadna država".

'Hrvatska danas nešto sasvim drugo'

"Danas kad me drugi pitaju o Hrvatskoj, pitaju me samo što posjetiti i u koje restorane ići", rekao je Amerikanac na panelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galbraith je rekao da hrvatsko-američki odnosi danas nisu kakvi su bili devedesetih kad je SAD bio na vrhuncu svoje geopolitičke moći za koju je bilo neizbježno da oslabi, iako je to ubrzano greškama bivših predsjednika Georga W. Busha, poput američke invazije, te postupcima Donalda Trumpa.

"Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i nema kriza. Amerika je bila tu jer je bilo rata", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galbraith je kazao da je u SAD-u prije 1993. i slanja veleposlanika postojao osjećaj da je situacija u Jugoslaviji "bezizlazna" te da je bilo puno onih koji nisu vidjeli razliku između onoga što su u BiH činile Srbija i Hrvatska, što je kasnije promijenjeno angažmanom hrvatskih vlasti.

O Tuđmanu i Šušku

Za bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška rekao je da mu se čini da su imali "drugačije poglede od potpunog prihvaćanja teritorijalnog integriteta BiH", no da su u ključnom trenutku, birajući između nastavke podrške bosanskim Hrvatima u sukobu s muslimanima i partnerstva sa SAD-om u reintegraciji okupiranih područja, izabrali ono drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon te odluke se SAD snažnije angažirao", što je dovelo do Washingtonskog sporazuma i mirne reintegracije istoka Hrvatske.

Komentirajući optužnice koje je Srbija najavila protiv hrvatskih pilota, Galbraith je rekao da je proces koji je na području bivše Jugoslavije vodio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY), bio iznimno važan, jako dobar i pravedan, te da nema onih koji su izbjegli pravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga mi nije jasno kako Srbija misli da ima jurisdikciju da procesuira te događaje koji se nisu niti dogodili na njezinom teritoriju", dodao je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo