RAT DUG OSAM GODINA / NIJE IŠLO Pakao u Siriji: Petogodišnja Rahim spasila je malenu sestricu, a sama nije preživjela

Image
Foto: AP Images

Sukob u Siriji ne slabi, a iz te razorene zemlje, u kojoj građanski rat bjesni više od osam godina, i dalje stižu potresne snimke

27.7.2019.
15:00
AP Images
VOYO logo

Petogodišnja Rahim, zatrpana u ruševinama, grčevito je jednom rukom držala majicu sedmomjesečne sestrice Tuqu nakon još jednog u nizu zračnih napada na sirijski grad  Arihu u pokrajini Idlib. Rahim naknadno urušavanje zgrade nije preživjela, kao ni njihova majka koja je poginula u bombardiranju. No, njezina sestra zahvaljujući njoj - jest.

Nije ovo jedini smrtonosni napad. Samo u posljednjih 10 dana u bombardiranjima diljem Sirije ubijeno je najmanje 103 civila, od kojih 26 djece. UN osmu godinu zaredom poziva na mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve su to napadi na civile i čini se jako nevjerojatnim, kada promatramo uzorak napada, da su objekti pogođeni pukom slučajnosti. Namjerni napadi na civile su ratni zločini!", podsjeća Rupert Colville iz UN-ova ureda za ljudska prava.

Vlada Bashara Al Assada od travnja napada posljednje pobunjeničko uporište na sjeverozapadu Sirije. Kršenje primirja vidljivo je sa svih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučni smo u nastojanju da uništimo golem dio područja na kojem hara teror. To ćemo učiniti neovisno o pregovorima sa SAD-om. Pokušavamo osigurati sigurnu zonu uzduž sirijske granice'', poručio je turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

U Turskoj, koja je već utočište za 3,6 milijuna ratnih izbjeglica, i dalje se pune izjeglički kampovi. U manje od tri mjeseca na stotine tisuća ljudi pobjeglo je iz domovine. Oni koji su ostali i dalje se nadaju boljoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je opisati kako je to izgledalo. Isušena zemlja, sve prekriveno prašinom. Kada sam se vratio, donio sam sa sobom pumpu za vodu i počeo obnovu obiteljskog zemljišta'', pripovijeda poljoprivrednik Hani Aziz.

"Oporavljamo se, no nemamo dovoljno novca. Proizvodnju širimo jako sporo. Ne možemo na brzinu nadoknaditi sve gubitke'', upozorava Khaled Hazaa, uzgajivač stoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polja prepuna novih sadnica na istoku i zemlja prepuna ruševina na sjeverozapadu. Milijuni Sirijaca su raseljeni, a od 2011. na stotine tisuća ljudi izgubilo je život u ratu kojem se ne nazire kraj.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo