Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GENERALNI TAJNIK UN-a

'Pandemija koronavirusa razotkrila je zablude, neistine i mitove o slobodnom tržištu'

'Nismo svi na istom brodu i odgovor na pandemiju mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru'

Image
Foto: AP
Hina/ 18.7.2020. u 17:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavni tajnik UN-a Antionio Guterres u subotu je upozorio da se svijet nalazi na prekretnici te je pozvao na novi model globalnog upravljanja u borbi s nejednakostima koje su se produbile zbog pandemije koronavirusa. 

U svome godišnjem online predavanju u čast Nelsonu Mandeli, Guterres je rekao da je pandemija "poput rendgena te otkriva pukotine u krhkom kosturu društva koje smo sagradili".

"Razotkriva zablude i neistine posvuda: laž da slobodno tržište može omogućiti zdravstvenu skrb za sve; neistinu da neplaćeni rad na skrbi nije rad; iluziju da živimo u postrasističkom svijetu; mit da se svi nalazimo na istome brodu", rekao je šef UN-a.

Izdvojio je koji su to glavni pokretači nejednakosti, uključivši sustavni rasizam, nasljeđe kolonijalizma, patrijarhat, pukotine u pristupu tehnologiji i nejednakosti u globalnom upravljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nacije koje su isplivale na vrh prije 70 godina odbile su promišljati o reformama koje su potrebne da bi se promijenili odnosi moći u međunarodnim institucijama", rekao je Guterres u vrlo izravnom govoru, upozorivši na sustav glasovanja u UN-ovu Vijeću sigurnosti, u kojem Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD imaju pravo veta.

Guterres je rekao da odgovor na pandemiju "mora biti utemeljen na novom društvenom ugovoru i na novom globalnom dogovoru koji stvara jednake mogućnosti za sve te poštuje prava i slobode svih."

Upravo se čita

Image
utrkivali se?

Tešku prometnu nesreću u kojoj je kraj Mostara poginula obitelj skrivili hercegovački tajkun i sin tajkuna?

Prema njegovu mišljenju, novi model bi osigurao uključivo i ravnopravno sudjelovanje u globalnim institucijama, pravednu globalizaciju, snažniji glas zemalja u razvoju u donošenju odluka na globalnom planu te uključiviji i uravnoteženiji multilateralni trgovinski sustav. 

Hina/ 18.7.2020. u 17:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OČEKUJE ODCJEPLJENJE

Dodik u intervjuu za srpski medij govorio o pridobivanju Hrvata pa šokirao o Sarajevu. 'Da me zavale i otruju?'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba