Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROMJENA JE MOGUĆA

Pandemija mijenja navike građana: U Britaniji vlada plaća pola obroka, u Kini manje porcije i kazne za bacanje hrane

Koronakriza vlade diljem svijeta potiče na odluke kojima se želi pomoći sektoru ugostiteljstva, ali i građanima

Image

Konobar

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 24.8.2020. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema inicijativi pod nazivom "Eat out to help out" koja je namijenjena pomoći ugostiteljskom sektoru, britanska vlada plaća 50 posto obroka pojedenog ponedjeljkom, utorkom i srijedom u kafićima, restoranima i pubovima.

Image
CIJENA ZDRAVLJA

Koliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura? 'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'

Image
CIJENA ZDRAVLJA

Koliko dubina džepa utječe na sadržaj tanjura? 'Hraniti se zdravo postaje sve veći izazov'

 Kancelar Rishi Sunak rekao je kako su brojke posjetitelja nevjerojatne. Već prvi dan je bilo 19 posto više ljudi u odnosu na prethodni. Na ovaj program, piše Agroklub, prijavilo se 83.068 ugostiteljskih objekata, a ta brojka uključuje i lance brze hrane poput McDonald'sa i KFC-a, kao i mnoštvo lokalnih pubova, restorana i kafića, a vlada je za tu aktivnost izdvojila 500 milijuna funti.

Podaci pokazuju da je u travnju 80 posto ugostiteljskih tvrtki prestalo s trgovinom te da je 1,4 milijuna radnih mjesta bilo pod upitnikom. "Za sada ne postoje ograničenja koliko se popusta može dobiti ni za koliko ljudi, a oni vrijede samo za hranu i bezalkoholna pića. Također, u to nije uključena dostava, već se mora jesti u prostorijama objekata“, pojasnio je Sunak.

S druge strane, ima i kritika, naime, Institut za fiskalne studije procjenjuje da će ovakvi potezi biti od koristi onima koji imaju dovoljno novca da mogu jesti u restoranima, a borci protiv pretilosti smatraju da je riječ o davanju zelenog svjetla promociji brze hrane dok pojedini ugostitelji strahuju da će ovo dovesti do pomicanja izlaska na večeru ranije u tjednu i tako smanjiti zaradu koja je već vikendima.

No veliki problem diljem svijeta je i količina hrane, a u Kini, primjerice, da bi osvijestili građane i građanke, popularni pekinški restoran Quanjude provodi kampanju "Ne naručujte više nego što možete pojesti". Ovo je jedna od brojnih inicijativa koja se od prošloga tjedna provodi u toj zemlji nakon što je predsjednik Xi Jinping rekao da su takve prakse sramotne, pogotovo u vrijeme dok se svijet bori s pandemijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lokalne udruge pozvale su restorane da nude manje porcije, dok su neki uveli i kazne za bacanje hrane. Jedan je restoran čak počeo vagati večere, ali se ubrzo povukao nakon što je naišao na žestoke kritike.

"Proaktivno smo reagirali", rekao je Wang Xiaoshan, generalni direktor poslovnice Quanjude u pekinškom okrugu Qianmen. Njegovi zaposlenici sada preporučuju gostima koliku količinu trebaju uzeti, a također ih mole da ostatke ponesu kući. 

Upravo se čita

Image
MILIJUNSKI IZNOSI

Tvrtka majke uhićenog direktora INA-e otkupila dugove Dalekovoda. Kasnije ih preprodala za gotovo dvostruko višu cijenu

"Sretni smo što trenutno imamo dovoljne količine hrane i to bi trebalo tako i ostati. Pozdravljam ovu kampanju“, rekao je jedan od stanovnika. 

Vijesti.hr/ 24.8.2020. u 8:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
JELENA TRIVIĆ

Oporba Dodika optužila za varanje. 'U mom rodnom selu nitko nije glasao za mene?'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba